Az influenza verte le lábáról a BUX-ot

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,73 pontos, 0,52 százalékos csökkenéssel, 12 418,53 ponton zárt hétfőn. A vezető papírok közül a Magyar Telekom részvényei estek nagy mértékben, de ez az osztalékfizetési szelvények nélküli kereskedés miatt alakult így, ebben semmi rendkívüli nincs.
Vágólapra másolva!

A sertésinfluenza terjedő vírusa, illetve ennek lehetséges hatásai miatt elbizonytalanodó befektetői hangulatban estek a tőzsdeindexek Európa egészében és a régióban is, az amerikai piacok nyitását követően azonban úgy tűnt túlreagálták a börzék a híreket és a nap végére ledolgoztak valamennyit veszteségeikből - mondta el Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője.

A trendbe illeszkedett a BUX gyengülése is, napközben az index egészen 12 119 pontig esett, majd délután fél négy után korrigált, és végül fél százalékkal zárt alacsonyabban, mint pénteken.

Sőre Balázs ismertette: az amerikai határidős indexek a vírus terjedésével összefüggő félelmek miatt jelentős mínuszban jártak, az amerikai tőzsdék azonban ennél kisebb veszteséggel nyitottak, majd emelkedni kezdtek. Az üzletkötő szerint optimizmusra ad okot, hogy nem alakult ki pánik és elképzelhetőnek nevezte, hogy ezzel a sertésinfluenza miatti félelmek "első körén túl vagyunk". Elsősorban a tengerentúli indexek alakulása határozza majd meg a keddi kilátásokat - tette hozzá.

Kiemelte az üzletkötő, hogy a Magyar Telekom csak az osztalék mértékével gyengült, 500 forint fölött maradt az árfolyama. A részvénnyel hétfőn kereskedtek először osztalékszelvény nélkül.

Az OTP-részvények ára 42 forinttal, 1,61 százalékkal 2568 forintra esett, forgalmuk 7,6 milliárd forintot tett ki.

A Mol árfolyama 195 forinttal, 1,88 százalékkal 10 200 forintra csökkent, 1,1 milliárd forintos forgalomban.

A Magyar Telekom árfolyama 69 forinttal, 11,82 százalékkal 515 forintra gyengült, forgalma 5,3 milliárd forint volt. A telekommunikációs társaság részvényei azért estek ekkorát, mert ma már az osztalékfizetésre jogosító szelvények nélkül forogtak a papírok, s ezt árazta be a piac.

A Richter papírok árfolyama 465 forinttal, 1,64 százalékkal 28 800 forintra erősödött, a részvények forgalma 766 millió forintot ért el.