Több mint 100 milliárdot vettünk ki a bankokból

Vágólapra másolva!
Márciusban a háztartások nettó hitelfelvétele a februárinak mintegy a felére csökkent, elsősorban a korábbinál alacsonyabb nettó devizahitel-felvétel miatt. A háztartások betétállománya is zsugorodott, mégpedig több mint 116 milliárd forinttal.
Vágólapra másolva!

A háztartások szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a devizában denominált nettó hitelfelvétel a februárihoz képest kissé visszaesett, 28,2 milliárd forint volt. A forinthitelek esetében - a februári kisebb nettó törlesztést követően - márciusban már 3,6 milliárd forint volt a nettó felvétel - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A márciusi nettó betétkivonás mértéke összességében 116,3 milliárd forint volt. A forintbetéteknél a szezonálisan igazított adatok 82,9 milliárd forint nettó kivonást mutattak, miközben a devizában denominált betétek esetében - bár csak csekély mértékben, de - csökkent a nettó betétkivonás összege.

A szezonálisan nem igazított forintbetétek állománya márciusban 125,8 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állományát az átértékelődés és egyéb változás 37,7 milliárd forinttal növelte, a betétkivonás pedig 27,6 milliárd forinttal csökkentette.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások összes hitelállománya 118,5 milliárd forinttal nőtt, ami a forinthitelek 2,3 milliárd forintos és a devizahitelek 116,2 milliárd forintos állomány-növekedéséből adódott. A devizahitelek növekménye teljes mértékben átértékelődésből és egyéb változásból származott. Mind a lakás-, mind a fogyasztási hiteleknél megfigyelhető, hogy a legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú állományok növekedése megállt.