Vágólapra másolva!
A bankárokat okolja a pénzügyi válságért rendkívül éles hangvételű, most elkészült jelentésében a londoni parlament alsóházának pénzügyi bizottsága, amely szerint a válság hatásait még a következő nemzedékek is érezni fogják.
Vágólapra másolva!

A bizottság, amely a bankválság kialakulásának okait vizsgálta, jelentésében arra a következtetésre jut, hogy a bankok irányítási rendszere nem volt hatékony, és a bankvezetők maguk sem értették azokat a befektetési műveleteket, amelyeket az irányításuk alatt működő pénzintézetek végrehajtottak.

A kockázatkezelést és a tranzakciók előtti gondos vizsgálatot elhanyagolták, és a bankok általánosságban is "elképesztő káoszt teremtettek" a pénzügyi rendszerben, áll a bizottsági jelentésben.

A testület külön kiemelte az egyik legsúlyosabb helyzetbe került bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) döntését a holland ABN Amro pénzügyi csoport megvásárlásáról. A jelentés szerint ez az ügylet is megmutatta, hogy "milyen felelőtlen volt" az RBS növekedési stratégiája, és mennyire túlterjeszkedett a brit bank saját lehetőségein. (Ezt egyébként az RBS azóta leköszönt vezetője is elismerte.)

A bizottsági jelentés szerint a bankválság hatásait leginkább az egyszerű emberek érzik, és még "sok-sok generáción át érezni fogják". Londoni szakértői körökben már korábban elhangzottak olyan vélemények, hogy jelentős részben az elhibázott banki kockázati modellek, illetve a banki kockázat felméréséhez nem értő alkalmazottak "termékújításai" okolhatók a pénzügyi válságért.