Bizalmas levélben ígértek bónuszt az AIG-vezetőknek

Vágólapra másolva!
Alig kapta meg az állami mentőcsomagot, egy hétre rá máris levelet írt az AIG vezérigazgatója a cég vezetőinek arról, hogy megkapják a nekik járó jutalmat. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának jelentése feltárta a céget átszövő családi szálakat is. Tovább dagad az AIG-botrány.
Vágólapra másolva!

"Ez a jutalom csak a vezetők kiválasztott körének szól, kérem, kezelje bizalmasan" - áll a levélben, melyet Edward Liddy, az AIG biztosítótársaság vezérigazgatója küldött a cég néhány vezetőjének kevesebb, mint egy héttel azután, hogy a vállalat először kapott állami segítséget. "Abban az esetben, ha bármilyen változás történne a vállalat irányításában, illetve a vállalat eszközeinek egy része vagy egésze bármilyen más tulajdonba kerülne, biztosítom Önöket, hogy meg fogják kapni a korábban megígért jutalmakat".

A bizalmas levél az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának (SEC) vizsgálata során került nyilvánosságra - írja a Huffington Post. "Teljes mértékben elismerem, mekkora pénzügyi veszteségeket szenvedett Ön az elmúlt időben, ezért megígérem, minden megteszek azért, hogy a következő években és hónapokban készpénz és tőkejutalmak kombinációjával kárpótoljam Önöket a veszteségért. Köszönjük az áldozatos munkát, amit az AIG-ért végez" - áll a levében.

A bizottsági jelentés azt is feltárja, hogyan szövik át a családi szálak az AIG szervezetét. Edmund Tse topvezető lánya, Ada K.H. Tse, aki az AIG Global Investment Corp. (Asia) Ltd. Ágazat az elnök-vezérigazgatója, összesen 650 ezer dollár jutalmat kapott különböző jogcímeken 2008-ban, ezen kívül még idén jogosult lesz egy "egyelőre meg nem határozott" összegre. Edmund Tse is 600 ezer dollár jutalomra számíthat 2009-ben.

Egy másik csúcsvezető fia, Daniel Neuger az AIG Global Investment Corp. és az AIG Global Asset Management Holdings Corp. ágazatokat vezeti, 2008-ban 75 ezer dollár jutalmat kapott, idén további 110 ezer dollárt fog kapni a tervek szerint.

Az AIG összesen 180 milliárd dollár állami pénzt kapott tavaly ősz óta, mert az amerikai kormány attól tartott, hogy tönkremenetele magával rántaná a teljes amerikai pénzügyi rendszert, és még tovább súlyosbítaná a gazdasági válságot. Idén márciusban nyilvánosságra került, 165 millió dolláros jutalmat fizetnek ki több olyan vezetőnek, aki annál a részlegnél dolgozik, amely az összeomlás szélére vitte a vállalatot. Az eset óriási felháborodást váltott ki, melynek Barack Obama, az Egyesült Államok élére állt. A képviselőház villámgyorsan elfogadta a törvényjavaslatot, mely 90 százalékos adót vetne ki a 250 ezer dollárnál nagyobb mértékű jutalmakra azoknál a cégeknél, melyek legalább 5 milliárd dollár szövetségi segélyt kaptak az életbenmaradáshoz.