Nem szól bele a PM az inflációs célba

2009.05.04. 15:18

Ezentúl nem a kormánnyal közösen, hanem kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozza meg az inflációs célt, ami továbbra is 3 százalék, plusz/mínusz 1 százalékpontos toleranciasávval - közölte a jegybank hétfőn.

A közlemény szerint módosul az MNB és a kormány által 2008. augusztus 25-én aláírt megállapodás "Az inflációs célról és az alacsony infláció gazdaságpolitikai feltételeiről". A módosított megállapodás csak a jegybank és a kormány együttműködésének kérdéseit tartalmazza, az inflációs cél nagyságát és érvényességét a monetáris tanács önálló döntésével határozza meg. Az EKB kérésére végrehajtott módosítás nincs hatással a monetáris politika vitelére - hangsúlyozzák.

Az MNB-ről szóló törvény szerint a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az inflációs célkövető rendszer keretében az MNB Monetáris Tanácsa az árstabilitásnak megfelelő számszerű inflációs célt határoz meg, és a kitűzött inflációs cél elérését szolgáló monetáris politikát folytat. Az inflációs cél számszerű meghatározásának legfontosabb szempontjai, hogy kellően alacsony legyen ahhoz, hogy az inflációval járó gazdasági veszteségek mérsékeltek maradjanak, egyúttal vegye figyelembe a fogyasztói árindex számbavételének módjából eredő esetleges statisztikai torzításokat, és megfelelő mértékben csökkentse egy esetleges defláció kialakulásának kockázatát.

Ennek megfelelően a monetáris tanács az inflációs cél mértékét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztói árindex 3 százalékos értékében határozza meg.

A monetáris politikai lépések késleltetéssel hatnak az inflációs folyamatokra. Az MNB Monetáris tanácsa ezért kamatdöntéseit előretekintő módon, jellemzően az inflációnak a következő 5-8 negyedév folyamán várható alakulását figyelembe véve hozza meg. A gazdaságot érő váratlan hatások rövid távon eltéríthetik az inflációt a 3 százalékos céltól - áll a közleményben. Az MNB törekszik arra, hogy úgy alakítsa politikáját, hogy az infláció középtávon visszatérjen a kitűzött célértékhez.

Az inflációs cél teljesülésének utólagos értékelésekor a váratlan hatásokból fakadó ingadozásokat is figyelembe kell venni. Ezért az MNB a 3 százalékos céltól legfeljebb plusz/mínusz 1 százalékponttal eltérő fogyasztói árindexet utólag elfogadhatónak tekintheti az árstabilitás szempontjából. A monetáris tanács minden év februárjában közleményben teszi közzé az inflációs cél előző évi teljesülésének értékelését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK