Vágólapra másolva!
Kikapcsolta az áramot az Ajka Kristály Kft. üzemében kedden délben az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. A cég már korábban csődvédelmet kért a bíróságon.
Vágólapra másolva!

Katzer Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatójának közlése szerint a 60 napon túli fizetési kötelezettségük a szolgáltatóval szemben 18 millió 800 ezer forintot tesz ki, az adósság "átütemezését" többszöri egyeztetés során sem sikerült elérniük. A szolgáltató egy külső trafóról kapcsolta le az áramot - tette hozzá az igazgató.

Katzer Zoltán közlése szerint pillanatnyilag aggregátorok működtetésével igyekeznek a súlyos helyzeten segíteni, hogy az üveg ne "kössön bele" a kádakba. Az ügyvezető elmondta: a termelés ellehetetlenülésével 340 dolgozó munkahelye került veszélybe. (Később közölték, hogy az Ajka Kristály Kft. üzeme szerdától ismét kap áramot.)

Katzer Zoltán korábban úgy tájékoztatott, hogy az idei év elején 220 dolgozóra vonatkozóan csoportos létszámleépítést jelentettek be, ám azt a munkahelymegtartó támogatás elnyerése reményében eddig nem hajtották végre. Elmondta: 250 dolgozóra vonatkozóan, 98 millió forintnyi összegre adtak be pályázatot még tavaly ősszel munkahelymegtartó támogatásra.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy cégük 2009. április elején csődgondnokságot kért a Veszprém Megyei Bíróságtól. Elmondta: ez egyelőre védelmet jelent számukra, mert a 120 napos időtartam alatt nem kezdeményezhető velük szemben felszámolási eljárás, viszont megállapodni kötelesek a hitelezőkkel a követelések teljesítéséről.

Az igazgató szerint a kft.-nek összesen mintegy 250 millió forintnyi tartozása van, ugyanakkor 1,4 milliárdos árbevétellel számolnak az idei évre.