Vágólapra másolva!
Európában spórolnak, a magyarok pedig hitelt fizetnek vissza - ez derül ki a Nielsen legújabb kutatásából. Minden ötödik honfitársunk pénz nélkül marad, miután kifizette a háztartási és létfenntartási költségeit.
Vágólapra másolva!

A Nielsen piackutató vállalat legfrissebb vizsgálata szerint áramon, gázon és ruhán takarítanak meg a legtöbbet a magyarok. Az 50 országban végzett kutatás szerint a világban nem ez a trend: a megkérdezettek legnagyobb része az öltözködésen, valamint az otthonon kívüli szórakozáson spórolt tavaly. Csak a harmadik leggyakrabban említett lehetőség a kisebb gáz- és áramfogyasztás.

Arra a kérdésre, hogy ha kifizette háztartása és létfenntartása költségeit, akkor a maradékot mire költi, a magyarok 22 százaléka felelte azt, hogy nem marad szabadon elkölthető pénze. Európában nálunk csak Portugáliában és Nagy-Britanniában mondták többen, hogy nem marad pénzük (27, illetve 24 százalék). Hazánk ebben a tekintetben Franciaországgal áll holtversenyben.

A kutatás adatai arról is tanúskodnak, hogy ha Magyarországon valakinek mégis marad szabadon elkölthető pénze, azt főleg a hitelek törlesztésére fordítja. Az itthoni sorrendben csak ez után következik a lakásfelújítás, a nyaralás vagy a takarékoskodás. A magyar lista utolsó helyén kullog az otthonon kívüli szórakozás, a ruhavásárlás, a legvégén pedig a nyugdíjpénztárba való befizetés áll.

Bár Európa más részein is sokan fordítják maradék pénzüket a hitel törlesztésére, ott mégis a takarékoskodás a legjellemzőbb. Ezt követi a nyaralás, a ruhavásárlás, a szórakozás, majd végül a hitelek fizetése.