Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány által terhelési próbának alávetett 19 nagybankból 10-et arra fognak utasítani, hogy hajtson végre tőkésítést arra az esetre, ha a gazdasági helyzet rosszabbra fordulna - írta kedden a The Wall Street Journal.
Vágólapra másolva!

Az Obama-adminisztráció azt reméli, hogy a vezető pénzintézetek tőkehelyzetének megerősítésével eloszlathatók a pénzügyi szektor helyzetével kapcsolatos félelmek.

Arról még az utóbbi napokban is vita folyt, hogy hány bankot szólítsanak fel tőkésítésre, de valószínűleg közöttük van a Bank of America, a Citigroup és a Wells Fargo - írta az újság a csütörtökön nyilvánosságra hozandó úgynevezett stressz tesztek eredményéről jól értesült forrásokra hivatkozva. A három bank - képviselőik intenzív tárgyalásokat folytattak a kormánnyal a stressz tesztek kapcsán - egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A The Washington Post azt írta, hogy a kormány kedden értesíti a bankokat a tesztek végleges eredményéről. A pénzügyi tárca a stressz tesztekkel azt vizsgálta, hogy nehezebb gazdasági körülmények között mely pénzintézetek kerülnének csőd közeli helyzetbe, vagyis melyeknek lenne szükségük pótlólagos szövetségi támogatásra. Azt tesztelték, hogy a pénzintézetek életben maradnának-e, ha a munkanélküliségi arány jövőre 10 százalék fölé szökne, illetve ha a házárak további 22 százalékkal esnének. Az adminisztráció nem számol ilyen súlyos visszaeséssel, de bizonyosságot akar szerezni, hogy a vezető bankok kibírnának egy ekkora terhelést is.

Némelyik bank esetében közvetlen szövetségi tőkeinjekcióra lesz szükség, a pótlólagos tőke legnagyobb része azonban abból származik majd, hogy a szavazati jog nélküli elsőbbségi részvényeket az állam átváltja törzsrészvényekre a vállalati részvénytőke emelése céljából.