Vágólapra másolva!
A kelet-közép-európai gyógyszergyárak részvényei továbbra is vonzó lehetőséget jelentenek a befektetők számára - állapítja meg az osztrák Erste Csoport legfrissebb elemzése.
Vágólapra másolva!

Az Erste elemzése szerint a gyógyszerszektor generikus (utángyártott) szerekre épülő üzleti modelljei és egészséges mérlegei változatlanul erőteljes növekedési potenciált jeleznek, és a piaci szereplőket a világgazdasági válság csak korlátozottan érintette.

Annak ellenére, hogy a világgazdasági válság következtében a gazdasági növekedés üteme Kelet-Közép-Európában is lassul, több tényező is segítségére lehet a kelet-közép-európai gyógyszergyártóknak abban, hogy a válság negatív hatásait tompítsák. Az elöregedő lakosság és a modern gyógykezelések szélesebb kör számára biztosított hozzáférése például még mindig fontos tényező. Ezenkívül a kelet-közép-európai régió gazdaságaira nehezedő kisebb inflációs nyomás csökkenti a nyersanyagárakat, valamint visszafogja a személyzeti kiadások és az egyéb működési költségek növekedését.

Továbbá minimális marad a kelet-közép-európai gyógyszergyártók külső eladósodottsága, így a pénzpiacok megcsapolása nélkül tudják finanszírozni beruházási terveiket. Ennek megfelelően a hitellehetőségek jelenleg is tartó szűkülése nem érinti őket hátrányosan - hangsúlyozzák az elemzők. Hozzáteszik: az exportorientált kelet-közép-európai gyógyszergyártók, így a magyar cégek számára jól jön a saját nemzeti valutájuk gyengülése, ezért a bruttó bevételük stabil növekedése várható.

Az Erste Group elemzői áthangolták a magyar gyógyszergyártókra vonatkozó célárakat, így a Richteré részvényenként 38 990 forint, az Egisé pedig részvényenként 19 955 forint lett. Az elemzők továbbra is azon a véleményen vannak, hogy a részvények változatlanul vonzó árszinteken forognak, ezért megerősítik vételi ajánlásukat a Richter és az Egis papírjaira egyaránt.