Vágólapra másolva!
Riasztó eredményt hozott az amerikai kormány banki "válságszimulátora": a vizsgált pénzintézetek több mint felének tőkepótlásra van szüksége. Egyelőre nem világos, hogy a lista élén álló Bank of America miből tudja teljesíteni a 34 milliárd dolláros igényt.
Vágólapra másolva!

Harmincnégy milliárd dolláros tőkepótlást igényel a Bank of America. Egyebek mellett erre jutottak az amerikai kormányzatnak a helyi bankrendszer kockázatait a krízis súlyosbodásának szimulálásával vizsgáló szakemberei - jelentette a Reuters és a Bloomberg, egyaránt egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

A kormányzat 19 nagy amerikai bankon végezte el a "stressztesztet", és állítólag 10 esetében jutott arra, hogy pótlólagos tőkebevonásra van szükség a biztonságos működéshez. A hírügynökségek szerint a Bank of Americáé magasan a legrosszabb eredmény, a pénzintézet szóvivője nem kommentálta az értesüléseket. A tesztek hivatalos eredményét valószínűleg csütörtökön késő este hozzák nyilvánosságra.

A kétes értékű elsőség nagy nyomás alá helyezheti a BoA vezérigazgatóját, Kenneth Lewist, aki egy április 20-i konferencián még azt mondta, "egyáltalán nem gondoljuk, hogy tőkepótlásra lenne szükségünk". Az elemzők többsége azért számított rá, hogy a bank rá fog szorulni a tőkejuttatásra, nyilvánvaló ugyanis, hogy továbbra is nagy veszteségleírásokkal kell szembenéznie, és a Merrill Lynch megvásárlása is nagy terheket ró rá. A 34 milliárd dolláros összeg azonban több mint háromszor nagyobb a vártnál.

A Reuters szerint a többi, a stresszteszten megbukott bank között ott van a Citigroup, a Wells Fargo, a Fifth Third Bancorp, a GMAC, a KeyCorp, a Regions Financial Corp és a SunTrust Banks. Mindez vélhetően alaposan lehűti majd a befektetőket, akik abban reménykedtek, hogy a stressztesztek megmutatják: a bankszektor valójában nincs olyan rossz állapotban. A New York-i tőzsdén a bankpapírok a márciusi mélypont óta csaknem megduplázták értéküket, szerdán azonban a hírek hatására a határidős indexek mélyrepülésbe kezdtek.

Egyelőre nem világos, a Bank of America hogyan emelheti meg a tőkéjét. Szinte biztos, hogy el kell adnia egy vagy több üzletágát - ilyen lehet a First Republic Bank és a kínai China Construction Bankban meglévő részesedés -, de ha ez sem lenne elég, akkor végül könnyen az amerikai kormány lehet a BoA egyik legnagyobb részvényese.