Vágólapra másolva!
Kiábrándítóra sikeredett a Sotheby's New York-i aukciója, a vevők összesen 61,3 millió dollárt fizettek, miközben a prognózisok ennél legalább 20 millió dollárral többre számítottak. A visszaesést jól mutatja, hogy talonban maradt egy Picasso-kép is.
Vágólapra másolva!

Az aukciós bevételt 81,5 millió és 118,8 millió dollár közé várták a szakemberek. A Wall Street Journal (WSJ) tudósítása szerint az egyik nagy meglepetés az volt, hogy senki nem volt hajlandó 16 millió dollárt fizetni Pablo Picasso egyik 1938-as festményéért. A festőzseni lányát, Mayát festette meg, a képnek pedig a "La fille de l'artiste a deux ans et demi avec un bateau" címet adta.

Az aukció sztárja amúgy Piet Mondrian "Composition in Black and White, with Double Lines" című műve volt, amiért a kikiáltási ár háromszorosát, azaz 9,2 millió dollárt fizetett egy gyűjtő. A meghírdetett 36 műből 29 kelt el, az eladott képek között volt Pissarro, Monet és Renoir is.

A nyilvános értékesítések árát nyomon követő Mei Moses indexe szerint az idei első negyedévben 35 százalékkal estek az árak a műtárgypiacon. Ez az index azonban nem tartalmazza azokat a műalkotásokat, amiket nem tudtak eladni.

A műtárgypiacon hétesztendős szárnyalást követően szinte átmenet nélkül következett be a zuhanás tavaly szeptember végén. A szereplőket felkészületlenül érte a spekulánsok kivonulása, akikre minden eddiginél gazdagabb kínálattal vártak.

Csak kortárs művekből az előző évinél 47 százalékkal több került a piacra, míg az aukciók teljes merítése 20 százalékkal haladta meg a 2007-es tételszámot. Az árverések összforgalma 8,3 milliárd dollárra rúgott tavaly, 1090 alkalommal csapott le a kalapács egymillió dollár felett, de 2007-ben még 1254 esetben tapsolhattak ilyen eredménynek.