Hegymenetben a forint, 276-nál az euró

Vágólapra másolva!
Bár szerdán megállt a magyar deviza korábbi napokban látott erősödése, csütörtökön, a nemzetközi piacokon uralkodó remek hangulat és a kedvező makroadatok miatt ismét erősödni tudott a magyar pénz. Az euró árfolyama délután 2 óra után alig 276 forint felett járt.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön újra drágult a magyar deviza. Korán reggel még 283 forint felett járt az euró jegyzése, kevéssel 11 óra után viszont már 278 forintnál is kevesebbet kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon, majd kora délután 276 forint közelébe gyengült a közös deviza.

Az elmúlt hetekben, napokban kedvező irányba haladt, ám szerdán megtorpant a magyar deviza, az euró napközben 285 forint felett is járt, ám a nap végére visszatért a 283-284 forintos szintre, hogy aztán csütörtökön folytassa az erősödést.

A magyar pénz mellett a lengyel zloty is erősödik, ami elsősorban a kiváló nemzetközi hangulatnak köszönhető. A külföldi tőzsdéken a vevők irányítják a kereskedést, az optimista befektetők hajlandóak nagyobb kockázatokat vállalni, ez pedig jó hatással van a feltörekvő piaci devizákra.

Kedvező makroadatok

A forint csütörtöki erősödése tehát főként nemzetközi okokkal magyarázható, bár szerepet játszhat a folyamatban, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint az év első két hónapjához képest márciusban javult a magyar gazdaság helyzete. Németh Dávid, az ING elemzője az adatokat értékelve elmondta, hogy az ipari termelés mérsékeltebb visszaesést mutatott márciusban, és a külkereskedelmi mérleg is jelentősen javult.

"Az adatok értékelésekor figyelembe kell venni, hogy statisztikai tényezők is szerepet játszanak az adatokban, így például tavaly márciusban alacsony volt az ipari termelés, vagyis ennek is köszönhető a mostani jobb adat" - fogalmazott Németh, és hozzátette: mindenképpen pozitívum, hogy az export jóval kisebb mértékben esett vissza, mint az import. A részletes adatok egyelőre nem ismertek, így nehéz konkrétumokat mondani, az azonban a márciusi importadatok alapján látszik, hogy a lakossági fogyasztási szokásaiban alkalmazkodott a válsághoz.

Németh úgy véli, áprilisban az ipar 20 százalék feletti visszaesést mutathat, májusban pedig ismét 15 százalék körüli visszaesés várható, azt követően lassan javulhat a helyzet, és az év hátralévő részében 10-15 százalék közötti éves lassulással lehet számolni. Ha az export továbbra is felülmúlja az importot, azaz a kivitel kisebb mértékben hanyaltik, mint a behozatal, akkor a külkereskedelmi mérleg tovább javulhat, ez pedig kedvező az ország finanszírozási helyzetére nézve. A vázolt forgatókönyv azonban könnyen változhat, a jelenlegi bitzonytalan gazdasági helyzetben és a törékeny nemzetközi hangulatban nehéz pontos előrejelzéseket adni.

Osztotta Németh Dávid véleményét az MTI-nek adott nyilatkozatában Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta: a forint erősödésében szerepet játszik a kedvező nemzetközi befektetői hangulat, az, hogy a befektetők "kockázatelutasítása" csökkent az utóbbi időben. "Ez áll amögött,hogy a térség devizái erősödnek, a forint mellett a zloty is egyre inkább erőre kap" - fogalmazott Forián Szabó Gergely.

Véleménye szerint a csütörtöki friss külkereskedelmi, illetve ipari adat is pozitívan hatott a forint árfolyamára. Elmondta: a külkereskedelmi mérlegben az egyensúlyjavulás látszik, megmutatkozik, hogy ugyan a recesszió hatásaként, de csökkent a belföldi fogyasztás, emellett az ipari termelési adat is kis korrekciót mutatott, ami enyhe bizakodásra adhat okot. Erősítheti a befektetői bizalmat, hogy a Bajnai-kormány tervezett intézkedéseinek egyes elemeit elkezdte megszavazni a parlament - fogalmazott Forián Szabó Gergely, aki arra a kérdésre, mennyire maradhat tartós a forint erősödése, azt felelte: "ez nem az itthoni a dolgokon múlik, attól függ, hogyan alakul a globális trend." Kétségtelenül, hogy most egy "megalapozottabb" szinten van a forint, de ha a globális piacon jön egy kedvezőtlen "fuvallat", elindulhat az árfolyam gyengülése - mondta a Pioneer szakértője.

Külföldi hírek

Csütörtökön egyébként több tényező is befolyásolhatja a külföldi piacokon kialakult hangulatot. Kora délután az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése és az ahhoz fűzött kommentár, valamint az amerikai bankok - stressztesztként is emlegetett - felülvizsgálatát tartalmazó elemzés közzététele is érdekes lehet ebből a szempontból.

A régióban csütörtökön a cseh korona mozgását is érdemes figyelni. Egyes elemzők szerint, ha a cseh jegybankárok a várakozásokban szereplő 25 bázispontos csökkentéssel szemben nem változtatnak a kamatszinten, akkor a korona erősödhet, a cseh deviza drágulása pedig kedvező hatással lehet a forint és a lengyel zloty árfolyamára is. Még a kamatdöntés előtt egyébként megjelent egy kiváló makroadat: Csehország külkereskedelmi mérlegében 23 milliárd cseh korona többlet halmozódott fel áprilisban. Ez triplája a várt szufficitnek, és soha nem látott havi többletet jelent.

Már szakértők is figyelmeztettek arra, hogy egyelőre nem szabad a forint további, jelentős erősödésével számolni. Amint azt az [origo] megírta, az utóbbi két hónapban látott forinterősödésben szerepet játszott a jegybank közleménye és a Bajnai-kormány színre lépése is, de ezeknél is fontosabb volt a nemzetközi befektetői hangulat javulása. Szakértők szerint korai lenne még hátradőlni, elképzelhető ugyanis, hogy a nemzetközi piacokon tapasztalható optimizmus eltűnik, és akkor ismét gyengülő pályára állhat a forint.