A szocialisták már lazítanának az alapkamaton

Vágólapra másolva!
Törékeny, de ismét likvid a magyar állampapírpiac - mondta Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Kékesi Tibor közölte: biztató Magyarország számára, hogy nagymértékű lefedettség, látványosan csökkenő hozamok mellett sikerült 3-5-10 éves államkötvényeket kibocsátani, visszavásárolni, és megélénkült a diszkontkincstárjegy-piac is.

A szocialista politikus szerint a hozamcsökkenés a jegybank számára megteremti annak lehetőségét, hogy a monetáris tanács tovább csökkentse a jegybanki alapkamat mértékét. "Tartós, határozott jegybanki alapkamat-csökkenést várok" - fogalmazott Kékesi Tibor. Hozzátette: ezzel a lépéssel a reálgazdaság kaphat újabb lendületet.

Az MSZP képviselője emlékeztetett, hogy a pénzügyi-gazdasági válság következményeként "beszáradt" állampapírpiacok hatása Magyarországot is elérte, sőt, azt az egyensúlyteremtő lépések, a konvergencia-pálya teljesítése gyengébb állapotban találták.

Tartósan csak az úgynevezett rövidpapírokkal, az éves, éven belüli diszkontkincstárjegyekkel lehetett finanszírozni az államadósság egy részét - közölte Kékesi Tibor, hozzátéve, hogy az adósság másik részét az IMF és az Európai Unió hitelcsomagjából lehetett fedezni.

Az elmúlt néhány hét történései azonban már bíztatóak Magyarország számára - mondta a szocialista politikus. Felhívta a figyelmet, hogy az állampapírpiacokon ismét sikeresen megjelentek a magyar államkötvény-értékesítések. Kiemelte, hogy az államkötvényeket 10 százalék alatti hozamok mellett sikerült értékesíteni, a diszkontkincstárjegyeket pedig 9,5 százalék környékén sikerült kibocsátani.

Eluralkodott a pozitív hangulat a magyar államkötvények piacán - szögezte le a képviselő, aki szerint még óvatosan kell fogalmazni, de a tendencia már érzékelhető. Az egyensúly törékeny, de már látszik fény az alagút végén - idézte Király Júlia MNB-alelnök csütörtöki megszólalását.

Kérdésre válaszolva Kékesi Tibor azt mondta: a pozitív folyamatokat az indította el, hogy általában véve is nőtt a gazdaságba vetett bizalom a világban; a Bajnai-kormány által megtett lépések is erősítették a folyamatokat.