Vágólapra másolva!
Egyesül a Porsche Automobil Holding SE és a Volkswagen AG - jelentették be a tulajdonosok. Az egykor közösen indult vállalatokat összehozó új német autóóriásban 10 márkát gyártanak majd.
Vágólapra másolva!

A Porsche és a Piech családok szerdán találkoztak, és itt született meg a megállapodás. A döntés értelmében az új cég struktúrájáról a következő hetekben határoznak majd - írja a Wall Street Journal (WSJ).

A VW 51 százalékával már most is rendelkező Porsche bejelentette, hogy a két család a Porsche és a VW vezetősége által kidolgozott javaslatokról tárgyalt. A Volkswagen egy önálló kommünikében azt közölte, hogy üdvözli a Porsche 100 százalékát ellenőrző két család döntését.

Elbukott Wiedeking terve

A cégek egyesülése azt jelenti, hogy nem sikerült a Porsche vezére, Wendelin Wiedeking azon terve, hogy 75 százalékra emelje a Porsche részesedését a VW-ben, és így a német autómamut pénztartalékaihoz is teljes mértékben hozzá tudjon férni. (A Porsche januárban emelte részesedését 51 százalékra, de ezzel a cég nettó adóssága megháromoszorozódott, és jelenleg 9 milliárd euró.)

A Porsche pénzügyileg eddig jól járt a VW-pakettel, a cég első üzelti félévének nyeresége ugyanis főleg a pénzügyi eredmények miatt volt 5,55 milliárd euró, szemben az egy évvel korábbi 1,26 milliárd euróval.

Közbeszólt a gazdasági válság

A gazdasági válság azonban átrendezte a képet, egyre nőtt ugyanis a Porschére nehezedő nyomás a finanszírozó bankok részéről. A Porsche szempontjából az sem volt túl előnyös, hogy a német kormány ragaszkodott a kisebbségi tulajdonos Alsó-Szászországnak vétójogot adó VW-törvényhez.

A Porsche és a Piech család salzburgbi tárgyalásán konkrétan azt vitatták meg, hogy a két cég egyesüljön-e (egy befektető bevonása mellett), vagy a Porschét beleolvasszák a Volkswagenbe.