Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint nagyon bátorítóak a kínai gazdasági adatok, de csak a következő hónapok teljesítménye alapján dönthető el biztosan, hogy a gazdaság a tartós növekedés szakaszába jutott-e.
Vágólapra másolva!

A befektetések, a bankhitelezések a vártnál kedvezőbben alakulnak Joshua Felman, az IMF ázsiai és csendes-óceáni részlegének helyettes vezetője szerint. Újságíróknak azt nyilatkozta, hogy az IMF e heti előrejelzésében a kínai gazdaság 6,5 százalékos növekedését prognosztizálja az idei évre, 2010-re pedig 7,5 százalékos fellendülést vár.

Az önmagukban nagy számok nem keltenek felhőtlen örömöt, mivel a 2008-as évi 9 százalékos, illetve a megelőző öt év folyamatos kétszámjegyű növekedési ütemével hasonlítják össze őket, és ezektőé jócskán elmaradnak.

A kínai kormány bizakodóbb az IMF-nél és az idei évre 8 százalékos növekedést vár, sőt ígér. Legalább ekkora növekedést tartanak szükségesnek Kínában ahhoz, hogy újra munkahelyek jöjjenek létre és ne növekedjen a társadalmi elégedetlenség.

A kínai vezetés a múlt év végén 585 milliárd dollár értékű gazdaságösztönző csomagot fogadott el, hogy a hitelezések és a hazai fogyasztás lendületbe hozásával ellensúlyozza a nemzetközi válság kínai kivitelt érintő hatását.

A program sikeresnek tűnik, ugyanis a múlt héten közzétett kínai feldolgozóipari menedzser index az ipar áprilisi élénkülését jelezte, és felerősítette a reményeket, hogy a kínai gazdaság az elmúlt hónapok lassuló növekedése után újra fellendülőben van.