Jelentőset nőtt a BUX, jól ment az OTP

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 463,84 pontos, 3,34 százalékos emelkedéssel, 14 358,08 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 24,7 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.
Vágólapra másolva!

Kedvező nemzetközi tőkepiaci hangulatban, és jó irányba tartó makrogazdasági környezetben folytatódtak a vételek a részvénypiacon - mondta Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője.

A kereskedő szerint ugyanakkor meglepő volt a pozitív nyitás, miután a New York-i tőzsdeindexek veszteséggel zártak előző nap az amerikai bankvizsgálat eredmények csütörtöki nyilvánosságra hozatala után. Pénteken azonban a távol-keleten már drágultak a banki papírok, és ez a pozitív hatás átgyűrűzött az európai piacokra is. A vezető európai tőzsdék emelkedéssel nyitottak, a pozitívumot napközben is megtartották, sőt fokozni tudták - fejtette ki a kereskedő.

A BÉT-en továbbra is az OTP emelkedése volt a meghatározó, a bankrészvény forgalma is kiemelkedő volt - mondta az üzletkötő. Hozzátette, hogy a pozitív hangulat átragadt a többi papírra is, a többi vezető részvénynek is élénkült a forgalma az elmúlt hetekhez képest. Kiemelte, hogy a Magyar Telekom az osztalékfizetés után is "erős" maradt.

Az OTP-részvények ára 138 forinttal, 4,64 százalékkal 3110 forintra emelkedett, forgalmuk 16 milliárd forintot tett ki.

A Mol árfolyama 350 forinttal, 3,1 százalékkal 11 650 forintra nőtt, 2,6 milliárd forintos forgalomban.

A Magyar Telekom árfolyama 19 forinttal, 3,34 százalékkal 588 forintra nőtt, forgalma 1,8 milliárd forint volt.

A Richter papírok árfolyama 700 forinttal, 2,26 százalékkal 31 700 forintra erősödött, a részvények forgalma 2,4 milliárd forintot ért el.