Estére áttört a forint

Vágólapra másolva!
Erős szinteken kezdett hétfőn a forint az euróval szemben, később érezhető gyengülés következett, de a 280 forintos szintetnapközben nem tudta tartósan áttörni a jegyzés, itt megint megfogták az árfolyamot. A délutáni erősödés után nap végére ismét 278 környékére gyengült vissza az árfolyam. Estére azonban megtört az ellenállás, és napi csúcson, 281 forint fölött állt az európai deviza kurzusa.
Vágólapra másolva!

Röviddel 22 óra előtt az euró 281,10 forintra drágult a péntek késő esti 277,23 forintról (+1,40 százalék). Az euró 281,10 és 276,00 forint között mozgott eddig hétfő folyamán. Az euró 6,66 százalékkal erősödött idén eddig a forinthoz képest. A térségbeli devizák is hanyatlottak az euróhoz viszonyítva, a legkevésbé a cseh korona tört meg.

Ugyanekkor a dollár 206,49 forintra emelkedett a pénteki 203,10 forintról (ez +1,67 százalék). A dollár 206,59 és 202,37 forint között ingadozott. A dollár idén eddig 9,66 százalékkal drágult a forinthoz viszonyítva.

Éber Zoltán, a Raiffeisen szakértője szerint a világ tőzsdéinek esése meghatározta a forint árfolyamának irányát is. A régiós devizapiacokra lassan visszatér az élet, a feltörekvő országok devizával ezért többen kereskednek. Az árfolyamokra hatással van az, hogy a korábban megkezdett határidős ügyletek most záródnak, s ez nagy mozgást generál a piacon.

A kereskedők azt emelték ki, hogy a jelentős volatilitás a nap közben bekövetkezett hangulatváltozásokat követte. Míg az elmúlt időszakban inkább a napi trendek voltak jellegzetesek, a nemzetközi gazdaság hírei határozott pályára állították a forintot és többnyire a régiós devizákat is. Most minden - fontosabb és kevésbé fontos - hírre, híresztelésre elmozdul, érzékeny a piac, pörögnek az üzletek.

Hangsúlyozták azt is, hogy az előző két hét karakterisztikusan új helyzetet eredményezett, az euró árfolyama 300 forintról stabilan 280 forint alá került, már "másról szól" a piac, mint április végén. Ami a közeljövő lehetőségeit illeti, a 280 forintos euróárfolyamot erős ellenállási pontnak látják a piacon. Úgy vélik, amennyiben a forint huzamosabb ideig e határ alatt marad, akkor jegybanki kamatcsökkentésre lehet számítani. Az erősödéssel szemben a 275-276 forintos árfolyamnál lehet komolyabb ellenállásra számítani. A 300 forintos euróárfolyam áttörését a jelenlegi feltételek mellett valószínűtlennek tartják.