Vágólapra másolva!
Az HSBC Holdings, Európa legnagyobb bankja, bejelentette, hogy első negyedéves profitja jóval nagyobb volt, mint a 2008-as utolsó negyedévben. A javulást a banknak a befektetési ügyletekben elért sikerei, valamint a saját hiteleinek értéknövekedése okozta.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az HSBC nem szokott pontos negyedéves adatokat közölni a teljes cégcsoportjára vonatkozóan, hanem csak a változások irányát ismerteti. A negyedéves profit most jobb volt, mint az előző, de azt bevallották, hogy elmaradt a 2008-as előző negyedévtől.

A hitel értékvesztési díjak és más hitelkockázati ügyletek drágábbak lettek, mint egy évvel korábban, de alacsonyabbak az előző év végi adatoknál. Mikor közzétették az adatokat az HSBC részvényei éppen lefele mentek a tőzsdén (3,9 százalékos csökkenés), mivel a többi banki részvény teljesítménye lehúzta az árakat.

Előző hónapban kötvénykibocsátás keretében a csoport rekordmennyiségű, 17,8 milliárd dollárt gyűjtött össze. Jelenleg a cégcsoport azon dolgozik, hogy bezárja a lakossági hitelezési üzletágát az Egyesült Államokban.

"Az első negyedéves működési teljesítményünk bíztató volt, rekord eredményeket értünk el a globális banki és piaci ügyleteinkben. Mint az egyik vezető letéti bank a világon teljesen nyitottak vagyunk az üzleti kezdeményezések előtt, főleg a tradicionális ügyféli körünkben, de a hitelek iránti kereslet most alacsony" - mondta Michael Geoghegan vezérigazgató.