Elvesztegetett évtizedtől fél a Nobel-díjas tudós

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egy egész évtizedet elveszíthet növekedési szempontból, ha nem tesz határozott lépéseket a gazdaság ösztönzésére és a bankrendszer megtisztítására - fejtette ki hétfőn a tavalyi közgazdasági Nobel-díjat elnyerő Paul Krugman.
Vágólapra másolva!

A Pekingben tartózkodó közgazdász szerint a mostanáig bejelentett intézkedések nem elegendőek, és az Egyesült Államokban jelenleg épp az történik, mint ami Japánban történt az 1990-es években.

Krugman szerint az az igazán félő, hogy az USA és az eurózóna úgy jár, mint ahogy Japán, azaz növekedési szempontból elveszíthet egy egész évtizedet.

A további élénkítő csomagok elfogadását sürgető Krugman úgy véli, hogy az idén és jövőre nem nő az amerikai foglalkoztatási szint. Az amerikai munkanélküliségi ráta 8,9 százalékos, azaz 25 éves csúcson van.

A professzor szerint arra is figyelni kell, hogy ha magas amerikai munkanélküliség és gyenge európai növekedési adatok mellett fennmarad Kína tetemes külkereskedelmi többlete, akkor az komoly politikai kockázatokat rejt.