Vágólapra másolva!
A holland ING pénzügyi csoportnál az első negyedévben folytatódott a tavaly kezdődött veszteségsorozat. Az adó utáni rubrikába 793 millió eurós hiány került, a tavalyi a tavalyi első negyedévi 1,54 milliárd eurós adózott eredmény helyett.
Vágólapra másolva!

Az időközi beszámoló kommentárjában azt írták, hogy az év végihez képest javult a helyzet - a tavalyi utolsó negyedre 3,711 milliárd eurós veszteséget könyveltek el -, jelentősen csökkent a nem teljesítő, amerikai jelzálogalapú származékos értékpapírok okozta kockázat. Az ING tavaly ősszel 10 milliárd eurós tőkeinjekciót kapott a holland államtól. Az idénre tervezett, 7 ezres létszámcsökkentésből 5380 az első negyedév végéig megvalósult.

A banküzlet adózott eredménye 350 millió euró volt, 61 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 897 milliónál, de sokkal jobb a tavalyi utolsó negyedévi, 1,184 milliárdos hiánynál.

A biztosításban is javult a helyzet, csökkent a leírások okozta veszteség, 1,143 milliárd euróra a tavalyi utolsó negyedévi 2,527 milliárdról. A tavalyi első negyedévben 643 millió eurós adózott eredményt termelt a biztosítás az ING-nek.

A bevétel az első negyedévben 14,862 milliárd euró volt, 26 százalékkal kevesebb a tavalyi első negyedévi 19,998 milliárdnál, közölték a csoportnál szerdán. Az idei évre nem adtak előrejelzést.

Tavaly az ING 729 millió eurós - a vállalati előrejelzést meghaladó - veszteséget szenvedett a 2007-es, 9,241 milliárd eurós adózott eredmény után. A bevétel 66,291 milliárd euróra csökkent 76,587 milliárdról.

A magyarországi biztosítók összesített díjbevétele 4,23 százalékkal 890 milliárd forintra csökkent a múlt évben, az életbiztosításoknál a visszaesés megközelítette a 10 százalékot. Az első három helyen változatlan maradt a biztosítók sorrendje - Allianz, Generali és az ING -, de tavaly a negyedik és az ötödik helyen cserélt egymással az Aegon és az OTP Garancia, ez utóbbi lett a ötödik helyezett.

Az életbiztosításoknál 2007-ben ING-Aviva-Generali volt a sorrend, ez a múlt év végére ING-Generali-Aegon sorrenddé változott.

Az ING Biztosító Zrt. a múlt évet 95,4 milliárd forintos díjbevételből - a pénztárszolgáltatójával közösen - 3,5-4 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta, de a profitból nem fizet osztalékot, közölték a társaságnál a múlt hónap végén. A végleges nyereség-adatot a közgyűlés e hónapban hagyja jóvá.

Az ING tavaly 51 ezer új egyéni életbiztosítási szerződést kötött, így az összesített szerződésszám meghaladta a 423 ezret. Az átlagdíj 3,5 százalékos növekedéssel megközelítette a 192 ezer forintot. A tavalyi nyereségét a társaság egyebek mellett az értékesítés fejlesztésére fordítja.