Jöhet a vagyonadó, jól zárt a tőzsde - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Bankrablás Zuglóban, jól zárt a tőzsde, a forint kissé gyengült. Bajnai javaslata szerint 30 millió forint felett kezdődne a vagyonadó, veszíthet vonzerejéből az eva. Amerikában negyvenéves rekordon a munkanélküliség, Bokros szerint paradigmaváltásra lenne szükség. Válsághíradó - csütörtök.
Vágólapra másolva!

Pénteken adja ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első negyedéves előzetes GDP-jelentést, valamint a mezőgazdasági árak szintén első negyedéves alakulását. Pénteken kezdi másfél napos közgyűlését az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). Tavaly - az 1998-as orosz fizetési válság óta először - maga az EBRD is veszteséges volt.

A francia, német és olasz, majd az egész euró zóna első negyedéves GDP alakulásáról is képet kaphatunk pénteken délelőtt. Az Egyesült Államokban változatlan fogyasztói árakkal számolnak áprilisban márciushoz képest, ezzel egyidőben tehetik közzé az ipari termelés szintén április alakulásáról szóló adatokat.

Bajnai átalakítaná a vagyonadót, megadta magát a zuglói bankrabló

Megadta magát az a férfi, aki túszt ejtett egy zuglói bankfiókban csütörtök délután, miután fegyverrel megpróbálta kirabolni a pénzintézetet. A bankrabló dulakodott a biztonsági őrrel, aki könnyebben megsérült. A rendőrök két órán át tárgyaltak a rablóval, akit a túsz igyekezett megnyugtatni. A férfi együttműködő volt, majd megadta magát.

A miniszterelnök azt javasolta csütörtökön a szocialista frakciónak, hogy 30 millió forintos értékhatár felett legyen csak vagyonadó. A frakció támogatja a javaslatot. A lakások mellett a hajókra, jachtokra, más vízi járművekre, valamint a légi járművekre is kiterjedne az új vagyoni típusú adó.

A harmincmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok után kell majd vagyonadót fizetni a kormány új javaslata szerint, amelyet a szocialista frakció támogat - jelentette be Bajnai Gordon és Oszkó Péter az MSZP-frakció csütörtök esti rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az alacsonyabb költséghányad mellett működő vállalkozásoknak megéri az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választaniuk még akkor is, ha annak kulcsa jövőre 30 százalékra emelkedik, de ha sok a költség vagy alacsony az árbevétel, akkor érdemes lehet váltani. Az utóbbi évek sikeradóját alkalmazók mindenesetre a júliusi áfaemelésen is nyernek.

A magyar kamatszint nem extrém magas, egy radikális kamatcsökkentés valutaválsághoz vezetne - jelentette ki Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke csütörtökön a GKI Gazdaságkutató által rendezett konferencián.

A kormány válságkezelő programja négy célt tűzött ki, a válságkezelést, az egyensúlyteremtést, a gazdasági növekedés beindítását, a bizalom visszaszerzését - hangsúlyozta Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön, a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) soros ülésén.

Kelet-Európában manapság nem különösebb öröm bankárnak lenni, ezt érzi Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója is - írta a német üzleti-politikai napilap, a Handelsblatt csütörtökön megjelent mellékletében Stefan Menzel, az újság bécsi tudósítója.

Jól zárt a tőzsde, gyengült a forint

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 240,33 pontos, 1,77 százalékos emelkedéssel, 13 833,20 ponton zárt csütörtökön. A vezető papírok, a Richter kivételével emelkedtek.

Csütörtök a forint gyengült az euróval szemben, délután viszont ledolgozta hátrányát, így a jegyzés visszatért a 287,50 forintos szintre. Ezzel párhuzamosan a dollár gyengült a forinttal szemben.

A Chrysler amerikai autógyár amerikai kereskedőinek mintegy negyedétől válik meg: a 3200 kereskedőből 790-t elbocsátanak, a New York-i csődbíróságnak csütörtökön benyújtott dokumentum szerint.

Rekordon az amerikai munkanélküliség

Múlt héten 32 ezerrel többen jelentkeztek munkanélküli segélyért, mint április utolsó hetében, így 637 ezer új munkanélkülit regisztráltak, az elemzők 610 ezret vártak. A tartósan segélyből élők száma ezzel elérte a 6,5 milliót, amire több mint negyven éve nem volt példa az Egyesült Államokban.

Őszre vége az amerikai recessziónak - vélik a The Wall Street Journal által megkérdezett szakértők, akik szerint azonban évek telnek el, amíg a gazdaság teljesen magára talál. Az 52 szakértő véleményének az átlaga szerint augusztusban fejeződik be a recesszió.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb becslései szerint a világ olajkereslete az idén 3 százalékkal, napi 83,2 millió hordóra csökken. Ez napi 0,2 millió hordóval kevesebb, mint amit a szervezet még áprilisban várt, és - ha teljesül - 1981 óta az olajkeresletben a legnagyobb éves csökkenés lenne.

Fordulatra, paradigmaváltásra van szükség a világ pénzügyi rendszerében, mivel tarthatatlan, hogy Ázsia szegény államai, főleg Kína finanszírozza a fejlett államok, elsősorban az Egyesült Államok túlfogyasztását - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter.