Meredek lejtőn a magyar gazdaság

2009.05.15. 9:06

Az idei első negyedévben a nyers adatok szerint 6,4 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) éves alapon, ekkora visszaesésre azóta nem volt példa, hogy a KSH negyedéves statisztikát közöl a magyar gazdaság teljesítményéről. Az első hónapokban megjelent makroadatok alapján nem meglepő a recessziós statisztika, sőt, a piac egy kicsit rosszabb adatra számított. Az idei év egészére 5-6 százalék közötti csökkenést vár a piac.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 6,4 százalékkal, a naptárhatást figyelembe véve 5,8 százalékkal csökkent 2009. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. (A naptárhatással igazított szám azt is figyelembe veszi, hogy az adott időszakra nem ugyanannyi munkanap esett, mint az egy évvel korábbira, ami természetesen torzítja a statisztikát.)

A jelentés szerint a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 2,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék.

Az adat nagyjából megfelelt a várakozásoknak, sőt egy kicsit jobb is lett azoknál. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 6,9 százalékos hanyatlást prognosztizált a vizsgált időszakra, a Bloomberg által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek átlaga pedig 7 százalékos visszaesést mutatott, az előrejelzések széles skálán mozogtak.

Értékelnek az elemzők

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a visszaesést a lakossági fogyasztás, a beruházások és a kormányzati kiadások csökkenése okozta, a külkereskedelem pedig tompította a zuhanást. A termelési oldalon feltehetően minden alágazatban mínuszos volt a negyedév. A szakértő szerint második negyedév is hasonló zsugorodást hozhat, a harmadik negyedévben azonban javulás várható.

A pénteki adat többé-kevésbé megfelelt a várakozásoknak, ám egyelőre nem tudni, mi van az általános visszaesés mögött, mivel a hivatal csak később teszi közzé a részleteket. Nagy valószínűséggel az ipari export jelentős csökkenése határozta meg a GDP alakulását - mondta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank közgazdásza hozzáfűzte, szerint az idén 5,1 százalékkal eshet vissza a gazdaság teljesítménye.

A forintpiacot nem forgatta fel a pénteki GDP-adat. A KSH közleménye után az euró jegyzése 288-289 forint körül mozgott, ami nem jelent számottevő változást a csütörtök esti szintekhez képest.

Semmi jóra nem utaltak az adatok

Az év első hónapjaiban megjelent makroadatok, jelentések, statisztikák alapján nem meglepő a siralmas teljesítmény. Az ipar az első negyedévben éves összevetésben 22 százalékkal zsugorodott, a külkereskedelmi forgalmon belül az export és az import is drasztikus csökkenést mutatott. Öröm az ürömben, hogy a behozatal nagyobb mértékben csökkent, mint a kivitel, így a külkereskedelmi mérlegben évet óta nem látott többlet halmozódott fel, ez pedig az állam finanszírozása szempontjából kedvező.

A Központi Statisztikai Hivatal 1996 óta méri negyedévente a GDP alakulását, a 2009 első három hónapjában mért adat messze a legrosszabb. A kérdéses időszakban mindössze egyetlen negyedévben fordult elő visszaesés, mégpedig a múlt év utolsó három hónapjában, vagyis azóta még súlyosabbá vált a helyzet. A 1996 óta mért negyedéves GDP-adatok közül tehát a mostani a legrosszabb, a 2008 utolsó negyedévében mért 2,5 százalék mellett a harmadik leggyengébb adat - a mérés kezdetkor - 1996 első negyedévében regisztrálták, abban a negyedévben 0,1 százalékos növekedést mért a KSH.

Idén 6-7 százalékos mínusz

A válság miatt az éves mutató is negatív lesz, Bajnai Gordon miniszterelnök a napokban úgy nyilatkozott, a GDP visszaesése idén elérheti a 6 százalékot, de 7 százalék alatt marad a csökkenés. A Reuters hírügynökség legutóbbi, áprilisban publikált konszenzusa szerint a piac közel 6 százalékos GDP-csökkenést vár az idén, ám a bizonytalanságot jól mutatja, hogy a 23 megkérdezett szakértőből mindössze 12 volt hajlandó prognózist adni az 2009-es GDP-adatra.

Arra 1993 óta nem volt példa, hogy az éves adat csökkenést mutasson. A rendszerváltás után még nagyon rosszul teljesített a gazdaság, 1991-ben 11,9, 1992-ben 3,1, 1993-ban pedig 0,6 százalékos hanyatlást jegyzett fel a statisztika. Az adatokból jól látható, hogy a rendszerváltás utáni években javuló tendencia jellemezte a gazdaságot, mostani helyzet azonban egészen más. A múlt év második negyedéve óta egyre rosszabb adatok jelennek meg, vagyis romlik a gazdaság helyzete.

A baltiak a legrosszabbak

Nemzetközi összevetésben a magyar adatnál is vannak rosszabbak: Lettország 18 százalékos első negyedbeli GDP-csökkenést jelentett a minap, az észt GDP pedig 15,6 százalékkal kisebb volt január és március között, mint tavaly ilyenkor. Ami magyar szempontból a legfontosabb, hogy legfontosabb kereskedelmi partnerünk,Németország is komoly visszaeséssel néz szembe 2009-ben.

Pénteken, a magyar adat megjelenése előtt publikálták az első negyedévre vonatkozó GDP-adatot, amely a múlt év utolsó három hónapjához képest 3,8 százalékos visszaesésről tanúskodik, éves szinten pedig még durvább, 6,7 százalékos csökkenést mutat - írja a Reuters. Ez sokkal rosszabb a vártnál, a prognoszták negyedéves összevetésben 3 százalékos hanyatlást vártak.

Magyarország a pénteken közölt GDP-adatok alapján jobban szerepelt, mint a régiós államok, legalábbis, ami a várakozásokat illeti. A magyar adat jobb lett a vártnál, míg a térség többi országában rosszabb. A cseh GDP a várt 2,4 százalék helyett 3,4 százalékkal esett, a román gazdaság teljesítménye 2,5 százalék helyett 6,4 százalékkal csökkent, a szlovák GDP esetében a piac 2,4 százalékos hanyatlást várt, ezzel szemben a tényadat 5,4 százalékos zuhanásról tanúskodik.