Vágólapra másolva!
A KSH ipari termelést összesítő adatai megegyeznek a május 7-én közzétett előzetes becslésben foglaltakkal: lassulni látszik a visszaesés. A megrendelések visszaesése azonban azt vetíti előre, hogy a kereslet élénkülése egyelőre várat magára. Továbbra is a Közép-Dunántúlt sújtja leginkább a válság.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés 2009 márciusában korrekciók nélkül 15,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 19,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Februárhoz képest azonban 4,3 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Az előző hónapokhoz képest kisebb mértékű márciusi csökkenéshez az alacsony bázis, a munkanaphatás és a termelés februárról márciusra való bővülése egyaránt hozzájárult - olvasható a KSH gyorsjelentésében. A termelés az év első három hónapját összesítve 22,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva jelentősen, 16,7 százalékkal mérséklődött. Az energiaipar kibocsátása 4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az egy alkalmazottra jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében 2009 első három hónapjában - 8,3 százalékos létszámcsökkenés mellett - 15,5 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszakinál.

A negyedévben az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. Hasonlóan az előző hónapokhoz, a legnagyobb mértékű volumencsökkenést a Közép-Dunántúlon (32,9 százalék) regisztrálták.