Megmenekült a zuhanástól a forint

Vágólapra másolva!
A befektetők a pénteken megjelent magyar GDP-adat előtt arra készültek, hogy ha a vártnál rosszabb lesz az adat, akkor mélybe lökik a forintot. Miután a statisztika a piaci várakozásoknál valamivel jobb lett, így a magyar deviza megmenekült az eséstől. A csütörtöki pluszos amerikai zárás is jót tett a forintnak.
Vágólapra másolva!

A forintpiacot nem forgatta fel a pénteki GDP-adat. A Központi Statisztikai Hivatal közleménye után az euró jegyzése 288-289 forint körül mozgott, ami nem jelent számottevő változást a csütörtök esti szintekhez képest. Délután fél kettőkor egy euró 288,86 forintba került, egy dollár 212,98 forintot ért, egy svájci frankért pedig 192,03 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon (az euró reggel fél 10-kor 288,50 forintnál járt, ekkor a dollár 212, a svájci frank 191 forint volt).

A GDP-statisztika közzététele előtt sokan számítottak arra, hogy a korábban prognosztizáltnál rosszabb lesz az adat, a német gazdaság ugyanis negyedéves összevetésben 3,8 százalékkal zsugorodott, szemben a 3 százalékos hanyatlást valószínűsítő prognózisokkal.

Magyarország a pénteken közölt GDP-adatok alapján jobban szerepelt, mint a régiós államok, legalábbis, ami a várakozásokat illeti. A magyar adat jobb lett a vártnál, míg a térség többi országában rosszabb. A cseh GDP a várt 2,4 százalék helyett 3,4 százalékkal esett, a román gazdaság teljesítménye 2,5 százalék helyett 6,4 százalékkal csökkent, a szlovák GDP esetében a piac 2,4 százalékos hanyatlást várt, ezzel szemben a tényadat 5,4 százalékos zuhanásról tanúskodik.

Devizakereskedők beszámolója szerint a magyar GDP-adat megjelenése előtt "ott voltak a kezek a gombokon". Ez azt jelenti, ha a vártnál rosszabb lett volna, az amúgy elég jelentős visszaesésről tanúskodó adat, akkor forinteladásba kezdtek volna a befektetők. Mivel az adat valamivel jobb lett a vártnál, nem került lejtőre a magyar deviza.

Az ING szakértői szerint a régiós devizák gyengülhetnek a prognosztizáltnál rosszabb GDP-adatok miatt, a forint azonban felülteljesítheti őket. Alapvetően inkább gyengülésre lehet számítani, mérsékelt forgalom mellett. A Commerzbank elemzői is hasonló véleményen vannak, ők úgy vélik, negatív hangulat jegyében telik majd a pénteki kereskedés, az euró árfolyama várhatóan 284 és 290 forint közötti sávban ingadozhat. A nemzetközi piacon az euró a dollárral szemben gyengült a német GDP-adat miatt.

A Takarékbank elemzője szerint a forint viszonylagos jó teljesítménye a tegnapi pluszos amerikai tőzsdezárásnak és az egyelőre stagnáló európai börzéknek is köszönhető. A nap későbbi részében is legfeljebb oldalazást vár az elemző, az árfolyam a 286-290-es sávban maradhat.