A GDP 3,9 százaléka lehet a hiány

Vágólapra másolva!
 A korábbi adatok szerint tervezettnél egy teljes százalékkal nagyobb lehet az államháztartásnak a GDP-hez viszonyított, 2009. évi hiánya. A magyar gazdaság 6,7, az export 15 százalékkal esik vissza, az infláció az áfaemelés miatt 4,5 százalékos lesz. Az IMF június végén jóváhagyja egy 1,43 milliárd dolláros hitelrészlet lehívását.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya az idén a GDP 3,9 százaléka lehet, míg jövőre a Pénzügyminisztérium 3,8 százalékos hiányt vetít előre. A gazdaság 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökkenhet, 2011-ben pedig már nőhet - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF-küldöttséggel közös hétfői sajtótájékoztatóján. Az export az idén várhatóan 15 százalékkal, az import 16-17 százalékkal eshet vissza - tette hozzá.

Nincs szükség újabb intézkedésekre a módosított makropálya teljesítéséhez, az IMF és az EB delegációja szerint a kormány már bejelentett lépései ehhez elegendőek - válaszolta újságírói kérdésre a pénzügyminiszter. Megerősítette, hogy a prognózis módosítása nem befolyásolja a 2010-es adójavaslatok tárgyalási menetrendjét. A javaslatokat a kormány szerdán tekinti át.

Az eddigi hivatalos előrejelzés szerint 2,9 százalékra rúgott volna a 2009-es hiány. A romló gazdasági helyzetben lehetett rá számítani, hogy a Magyarországnak feltételekkel hitelt nyújtó Nemzetközi Valutaalap (IMF) hozzájárul a hiánynövekedéshez, legfeljebb a növekedés mértéke lehet váratlan.

Ez a jó út

Magyarország jó úton halad a készenléti hitel folyósításához szükséges feltételek teljesítésében - jelentette ki Elena Flores, az Európai Bizottság (EB) képviselője. "Üdvözöljük a magyar kormány korrekciós lépéseit annak érdekében, hogy hosszabb távon mérsékelje az államháztartási hiányt" - mondta Flores.

Az EB képviselője szerint a 20 milliárd euró összegű készenléti hitel továbbra is a folyó fizetési mérleg és a költségvetés helyzetének kiegyensúlyozására és az ország növekedési potenciáljának javítására szolgál.

Az EB képviselője kiemelte: Magyarország ellen évek óta folyik eljárás a túlzott deficit miatt, de a mostani új világgazdasági helyzetben ezt tudomásul veszi az Európai Bizottság. "Politikai szinten még meg kell erősíteni, hogy a már bejelentett kormányzati intézkedések nyomán sikerül a deficitet 2011-re 3 százalék alá szorítani" - közölte Elena Flores.

A hitel meghosszabbítása a mostani tárgyalásokon nem került szóba, és a Fidesz vezetésével sem tárgyaltak erről, de ha erre szükség lenne, "nyitottak" a megoldásra - mondta James Morsink, az IMF delegáció vezetője.

Az IMF igazgatótanácsa június végén hagyhatja jóvá a hitelkeret második felülvizsgálatát követő újabb, 1,43 milliárd eurós részletének lehívását - áll az IMF és a magyar kormány tárgyalásának lezárása után kiadott hétfői közleményben. A hitelkeret harmadik részösszegének folyósításáról később születhet döntés.

Megugrik az infláció

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elismerően szólt a kormány intézkedéseiről, amelyek, úgymond, hosszabb távon négy maastrichti kritérium teljesítését segítik elő: lehorgonyozzák az inflációt, csökkentik az államháztartási deficitet és elindítják az államadósság csökkenését, valamint a magyar állampapírok hozamának mérséklődését és közelítését az európai kötvényekéhez.

Az infláció az idén és jövőre is az egyedi adóintézkedések miatt ugrik meg, de az árfolyam alakulásának szintúgy kiemelkedő szerepe van az index alakulásában - mondta Simor András. Hozzátette: az IMF és az EU képviselőivel egyetértettek abban, hogy célszerű az egyszeri hatásoktól megszűrt inflációt figyelembe venni a szükséges lépéseknél. (Az pénzromlás az idén 4,5 százalék lehet, áfaemelés nélkül a középtávú inflációs cél közelében maradna.)

Arra lehet számítani, hogy a bankrendszer profitabilitása jelentősen csökken az idén, de a bankok likviditási helyzete stabil, az anyabankok támogatják leányaikat és a magyar bankrendszer finanszírozásához szükséges külföldi források általában rendelkezésre állnak - ismertette Simor András. A bankrendszer tőkeellátottsága nemzetközi összehasonlításban is jó - fűzte hozzá.

A kormány óvatos, a piacok nem reagálnak

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint az idei évre korábban közölt 2,9 százalékos hiány módosítása a piacok számára elviselhető szintű. Az elemző nem hiszi, hogy a bejelentés bármilyen hatással lehet a piacokra, azok továbbra is a nemzetközi hangulatot követik.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy vélekedett, aaz államháztartási lazítást azért engedte meg az IMF és az EU, mert a magyar kormány megmutatta, hogy ha kell, képes "keményen intézkedni". Megjegyezte: azért sem rázza meg a hír a piacokat, mert nem annyira negatív már hangulat, elmúlt a nagyon mély pesszimizmus.

Mindkét elemző pesszimistának nevezte a kormány gazdasági visszaesésre vonatkozó várakozásait, óvatosnak tartva a becslést. Suppan Gergely szerint ennél enyhébb lesz a csökkenés mértéke.

A déli órákban a forint árfolyama 1,6 százalékkal erősödött az euróval szemben, az euró egészen 283,60-ig süllyedt.

A Fidesz szerint a 3,9 százalékra módosított hiányadat, a 82,7 százalékos államadósság és 6,7 százalékos gazdasági visszaesés azt mutatja, hogy a kormány tavaly ősz óta hozott megszorító intézkedései teljesen elhibázottak, ezért gazdaságpolitikai változásra van szükség - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Varga Mihály a Fidesz és az MSZP gazdaságpolitikai elképzelései között az alapvető különbségnek azt látja, hogy míg az MSZP szerint először egyensúlyt kell teremteni, és ha ez megvan, akkor növekedhet a gazdaság, addig a Fidesz azt mondja, hogy gazdasági növekedésre van szükség, és ha van növekedés, akkor az egyensúly is helyre fog állni.