Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Mol Nyrt. és a horvát kormány között 2009. január 30-án kötött részvényesi megállapodás módosítását, amely szerint a Mol lesz felelős az INA olaj- és gáztársaság működtetéséért a horvát társaság felügyelőbizottságának megválasztása után - közölte a magyar cég hétfőn.

A részvényesi megállapodás alapján a Mol öt tagot delegál az INA kilenc fős felügyelőbizottságába, és ellenőrző befolyással rendelkezik az igazgatóságban. A horvát kormány vétójoggal rendelkezik a nemzeti energiaellátást érintő ügyekben. Mol az INA hattagú igazgatóságába három személyt delegál, köztük az elnököt, akinek a szavazata egyenlőség esetén dönt. A kormány szintén három tagot delegál a testületbe.

Az INA 47,2 százaléka a Mol Nyrt.-é, míg 44,8 százaléka horvát állami tulajdonban van. A Mol és a horvát kormány januárban megállapodott a gázüzletág leválasztásában is: a horvát állami tulajdonú Plinacro gázvezeték-üzemeltető 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját.