Vágólapra másolva!
Magyarország valódi problémái két forrásból táplálkoznak: az egyik a devizahitelek magas aránya, a másik pedig, hogy a recesszió jövedelmi hatásai miatt kétségessé válhat bizonyos hitelek visszafizetése - fejtette ki a magyar pénzügyminiszter a világ egyik legbefolyásosabb gazdasági portáljának.
Vágólapra másolva!

"Reményeim szerint a forint árfolyama stabilabb lesz, mint korábban volt, a reálgazdaságban azonban csak jövőre látszanak majd a felívelés jelei" - fejtette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter a neves amerikai gazdasági portálnak, a MarketWatch-nak.

A pénzügyi tárca vezetője szerint a mostani kormány többet tud majd elérni, mint amennyit korábban el lehetett, a lakosság ugyanis megértette, hogy nem népszerűségi célok vezérlik a kabinetet.

A 36 éves Oszkó elmondta, hogy a magyar bankrendszerben nincsenek olyan "toxikus" eszközök, amelyek a nyugat-európai és amerikai pénzintézeteknek komoly gondot okoznak, és Magyarországon nem volt ingatlanpiaci lufi sem.

"Magyarország valódi problémái két forrásból táplálkoznak: az egyik a devizahitelek magas aránya, a másik pedig, hogy a recesszió jövedelmi hatásai miatt kétségessé válhat bizonyos hitelek visszafizetése. A jegybank tesztjei szerint ez utóbbi nem jelentős veszélyforrrás, így éves távlatban a recesszió nem befolyásolja jelentős mértékben a bankszektor stabilitását" - fejtette ki a miniszter.

Oszkó aláhúzta, hogy az egyik legnagyobb kihívás az idő szorításából adódik, a krízis miatt ugyanis a lehető legkevesebb idő alatt kell tökéletes munkát végeznie. A miniszter az euró átvételének időpontjára nem adott konkrét dátumot, de elmondta, hogy egy nap mindenképp felváltja majd a közös pénz a forintot.