Vágólapra másolva!
A Mol Nyrt.-nek 114,8 milliárd forint nettó vesztesége volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 65 milliárd forint profittal - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az elemzők az első negyedévre 78,6 milliárd forint veszteséget vártak.
Vágólapra másolva!

A közlemény idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, hogy az első negyedévben tovább súlyosbodott a gazdasági recesszió, ami miatt csökkentek a finomítói és petrolkémiai árrések. A társaság ugyanakkor mindent megtesz a piachoz való optimális alkalmazkodás és erős pénzügyi pozíciójának megőrzése érdekében. Céljuk egy még erősebb pénzügyi pozíció elérése azért, hogy a gazdasági fellendülés idején kínálkozó lehetőségek jól ki tudják használni.

A Mol eredményét befolyásolta az is, hogy az első negyedévben a pénzügyi műveletek nettó vesztesége, a nem realizált árfolyamveszteség miatt 147,1 milliárd forint volt, szemben a tavalyi első negyedévi 1,3 milliárd forint nyereséggel.

A Mol csoport közölte, hogy a válság ellenére a motorikus üzemanyagok iránti kereslet csökkenése messze a várakozások alatt maradt. A gázolaj értékesítés 1 százalékkal javult, a benzin eladás pedig csak 1 százalékkal esett vissza az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Csökkenő értékesítés

A csoport értékesítése a legfontosabb piacain - Magyarországon és Szlovákiában - 3 százalékkal csökkent, beleértve a magyarországi eladások 1 százalékos bővülését és a szlovákiai eladások 18 százalékos visszaesését. Növelte viszont értékesítését a legfontosabb export piacain, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban és Horvátországban. A szlovákiai visszaesésben jelentős szerepet játszott "üzemanyag turizmus" is.

A lakossági szolgáltatásokat tekintve a csoport magyarországi kiskereskedelmi üzemanyag-értékesítése a gazdasági válság és az erős versenyhelyzet ellenére 1,7 százalékkal nőtt az első negyedévében 2008 hasonló időszakához képest. A gázolaj értékesítés 5,8 százalékkal, az autógázeladás pedig 4,7 százalékkal emelkedett, míg a benzinértékesítés 3,1 százalékkal csökkent. A benzinértékesítés visszaesését az országosan csökkenő felhasználás mellett a hipermarketek terjeszkedése és a kiélezett árverseny okozta.

Üzemanyag turizmus

A Mol üzemanyagpiaci részesedése a Magyar Ásványolaj Szövetség adatai alapján a 2008. első negyedévi 36 százalékról az idei első negyedévében 35,6 százalékra csökkent, mivel a versenytársak jelentősen növelték kútszámukat.

Szlovákiában 11,9 százalékkal csökkent a csoport kiskereskedelmi értékesítési volumene az első negyedévben, részben az "üzemanyag turizmus" hatására. A dízel-értékesítés 12,8 százalékkal, míg motorbenzin-eladás 12 százalékkal esett vissza.

A romániai üzemanyag értékesítés a gazdasági válság hatására 5,8 százalékkal csökkent. A visszaesést részben az is magyarázza, hogy az ólmozott 95-ös benzint a Mol Románia 2008. április 1-jével kivonta a piacról: ennek hatása nélkül az idei első negyedéves csökkenés csak 3,5 százalék lenne.

A csoport az elmúlt hónapokban tovább bővítette töltőállomás hálózatát, március végén 1091 kutat üzemeltetett, szemben az egy évvel korábbi 998-cal, illetve a tavaly évi végi 1076-tal. Magyarországon a Molnak 361 kútja van, Szlovákiában 209, Olaszországban 205, Romániában pedig 134.

A Mol jegyzett tőkéje 72,8 milliárd forint volt március végén, 12 százalékkal több mint egy évvel korábban, a saját tőke 30 százalékkal, 1285,8 milliárd forintra nőtt. A Mol részvényeivel a BÉT "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír hétfői záró ára 13 950 forint volt, míg az elmúlt 12 hónapban 23 785 forint és 8060 forint között mozgott.

Stagnáló kiskereskedelem

A Mol Nyrt. második negyedévi kiskereskedelmi eladása stagnál, vagy szerényen nő az első negyedévihez képest - nyilatkozta az olaj- és gázipari cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese. A Reutersnak nyilatkozó Molnár József szerint a finomítási jövedelmezőség nem romlik tovább, és az év hátralevő részében az első negyedévi szinten marad.

A Mol első negyedévi eredményére hatással volt, hogy a pénzügyi műveletek nettó vesztesége, a nem realizált árfolyamveszteség miatt 147,1 milliárd forint volt. Molnár József szerint jelenlegi árfolyamon számolva ez a veszteség mintegy 80 milliárd forinttal kevesebb lenne.

Veszteséges Slovnaft

A szlovákiai Slovnaft vegyipari csoport nettó 11 millió eurós veszteséget könyvelt el az idei első negyedévben. A MOL tulajdonában lévő csoport tavaly az első negyedévben 41 millió eurós nyereséggel zárt.

Az idei eredményt leginkább a nemzetközi gazdasági válság befolyásolta, mert a kőolaj és az üzemanyagok árai is éves szinten csökkentek - olvasható a Slovnaft kedden Pozsonyban nyilvánosságra hozott közleményében. Ugyancsak fontos tényező, hogy a cég a tavalyi év első három hónapjához viszonyítva tartalékait 40 millió euró értékben csökkentette, tekintettel a korábban tervbe vett májusi ellenőrzésekre. A nettó üzemi veszteség 25 millió euró volt, míg tavaly ez a tétel 44 millió eurós nyereséget mutatott ki.

A globális válság és recesszió ellenére a Slovnaft az első negyedévben éves szinten 0,8 százalékkal több kőolajterméket értékesített. Az export majdnem 7 százalékkal emelkedet, míg a szlovákiai eladások 16,9 százalékkal csökkentek. Az üzemanyagtöltő állomásokon az eladás 11,9 százalékkal volt alacsonyabb mint egy éve. A Slovnaftnak 209 üzemanyagtöltő állomása van.

Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója szerint a cég már a tavalyi év végén intézkedéscsomagot fogadott el a válság következményeinek enyhítésére, amelyeket az első negyedévben sikeresen alkalmaztak.

A Slovnaft beruházásainak értéke az első negyedévben 18,9 millió euróra rúgott, ami 1,6 millióval kevesebb mint a tavalyi év hasonló időszakában. A cég részvényeinek 98,4 százaléka a MOL tulajdonában van.