Veres: Nem marad el a jövő évi adócsökkentés

Vágólapra másolva!
A költségvetési hiánycél módosítása miatt nem kell azzal számolni, hogy jövőre nem lehet megvalósítani a tervezett adócsökkentést - mondta Veres János, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.
Vágólapra másolva!

A volt pénzügyminiszter szerint az adócsökkentés elmaradásával csak akkor kellene számolni, ha a növekedés rosszabb lenne a tervezettnél. Veres János megjegyezte ugyanakkor, hogy a korrigált hiánycél nem növeli az adócsökkentés mértékének nagyságát. A szocialista politikus szerint az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány közötti hétfői megállapodás azt is jelenti, hogy a két nemzetközi szervezet a helyzethez illeszkedőnek, közgazdaságilag megalapozottnak és politikailag vállalhatónak ítélte a válságkezelő intézkedéseket.

A szocialista politikus szerint az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és a magyar kormány közötti hétfői megállapodás azt is jelenti, hogy a két nemzetközi szervezet a helyzethez illeszkedőnek, közgazdaságilag megalapozottnak és politikailag vállalhatónak ítélte a válságkezelő intézkedéseket.

Arra a kérdésre, miért egy százalékkal módosították a hiánycélt, Veres János elmondta, a hiány nagyságának megállapításakor figyelembe vették a tárgyalások közben nyilvánosságra hozott európai uniós prognózist. Döntő mértékben volt meghatározó a német gazdasági visszaesés, amely jelentősen befolyásolja, hogy Magyarországnak milyen exportlehetőségei vannak 2009-ben - tette hozzá.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF küldöttséggel közös hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az államháztartás hiánya az idén a GDP 3,9 százaléka lehet, a korábban tervezett 2,9 százalék helyett. A pénzügyminiszter szerint a GDP 2009-ben 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökkenhet, 2011-ben pedig már nőhet.