Bajnai: a gazdaságpolitika csökkenő kamatokhoz vezethet

2009.05.21. 18:46

A kormány kiadáscsökkentései és adómódosításai stabilizálják a forintot, és hozzájárulhatnak az alacsonyabb kamatokhoz a jövőben, idézte Bajnai Gordon miniszterelnököt csütörtökön a Bloomberg hírügynökség.

A válság híreit itt olvashatja!

A mostani kormány "sokkal stabilabb", mint az előző volt, mert stabil parlamenti többség van mögötte, és "ha elvégzi házi feladatát a költségvetési politikában, előre látható, következetes, megbízható, körültekintő és növekedést támogató lépéseket tesz, akkor az eredmény alacsonyabb kamatszint lehet, együtt a forint stabilizálódásával reális szinten", idézte az ügynökség a kormányfőt.

- A forintnak olyan szinten kell stabilizálódnia, amely nem veszélyezteti a külföldi valutában jegyzett kölcsönöket törlesztő magánszemélyeket vagy a magyar bankrendszert. Szerencsére a forint jelenleg kényelmesen olyan szinten van, ahol ezek a veszélyek nagyrészt csökkentek - mondta a miniszterelnök.

A kormány az adóterhet a munkáról a fogyasztásra és a vagyonra akarja átterelni, a munkahelyek megőrzése és Magyarország versenyképesebbé tétele végett, magyarázta Bajnai. Az adórés - a nettó fizetés és a bruttó bér plusz a munkáltatói járulékok különbsége - 8 százalékponttal 46 százalékra csökken. A Magyarországgal munkahelyekért és beruházásokért versengő keleti EU-tagországok átlaga 43 százalék körül van, idézte a kormányfőt a Bloomberg.

- Az utóbbi húsz év legnagyobb adóreformját, a munkára rakodó adó legnagyobb csökkentését hajtjuk végre - mondta Bajnai Gordon.

Elmondta, hogy a kormány sok további változtatást is tervez, közte "a pénzügyi piaci szabályok korszerűsítését és a kötvénypiac felélénkítését". Hozzátette: az európai parlamenti választásokon várt ellenzéki győzelem nem rendíti meg eltökéltségét.

- Nem lehet ítéletet mondani erről a kormányról az európai parlamenti választások idejéig, alig több mint másfél hónap után, amikor úgy döntöttünk, hogy meghozzuk a legnépszerűtlenebb intézkedéseket mindjárt az elején, azokat, amely feltétlenül szükségesek a magyar gazdaság javulásához - mondta a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKK