Euromoney: az OTP a legjobb magyar cég

Vágólapra másolva!
Elemzői és piaci vélemények alapján az idén is az OTP Bankot választotta a legjobb magyar vállalatnak a Euromoney magazin, amelynek éves felmérésében több részkategóriában a Mol is első helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A vezető londoni gazdaságpolitikai szakfolyóirat öt éve kezdte a kelet-közép-európai cégek rangsorának összeállítását, arra kérve a piaci szereplőket és az elemző intézetek szakértőit, hogy meghatározott kritériumok - piaci erő, jövedelmezőség, növekedési potenciál, eredmény és a vállalatvezetés minősége - alapján nevezzék meg a legjobbnak tartott vállalatokat az általuk figyelt térségi gazdaságokban vagy azok egyes szektoraiban.

A Euromoney májusi kiadásában közölt idei listán - amely 101 elemző válaszai alapján készült - az OTP szerepel Magyarország legjobb cégeként. A bankcsoport immár a második egymást követő évben nyeri el ezt a helyezést.

Az egyes részkategóriák közül a Mol olajipari vállalatnak ítélték a magyar cégek közül a legjobb vállalatvezetés címét, illetve a Mol lett a kelet-közép-európai térség legjobb energiaipari vállalata. A társaság tavaly a második, illetve a harmadik helyezést kapta ugyanezekben a kategóriákban.

A Euromoney idei rangsorában ugyanakkor látványosan előretörtek a török cégek. A felmérésbe bevont elemzők a GarantiBank nevű török pénzintézetet választották a térség legjobban vezetett cégének, és ez a bank kapta a legmeggyőzőbb és legösszefogottabb vállalati stratégia, a legátláthatóbb könyvelési rendszer, a leginkább nyitott felső vezetés, a legnagyobb javulást felmutató cég és a legjobb török bank címét.

A török vállalati szektor megítélésének erősödését jelzi, hogy a legnagyobb javulás kategóriájában a feltüntetett első három helyezett mind török: a GarantiBankot a Türkcell távközlési cég és a török nemzeti légitársaság követi.

A tőzsdére újonnan bevezetett társaságok rangsorában is a Türkcell lett az első.