Rally előtt a feltörekvő devizák

Vágólapra másolva!
A feltörekvő devizák lehetnek a globális gazdasági helyzet javulásába vetett bizalom erősödésének nyertesei. A viszonylag magas hozamot nyújtó kockázatosabb befektetési eszközök - így többek között a forint - iránt javuló érdeklődés és az amerikai inflációs nyomás fokozódásával szemben táplált aggodalmak erősödése biztosíthatja a fejlődő térségekbe áramló befektetések növekedését.
Vágólapra másolva!

"Úgy tűnik, a befektetők ismét előnyben részesítik a kockázatosabb eszközöket" - mondta Steve Barrow, a londoni Standard Bank devizapiaci stratégája. Hetek óta tapasztalható az érdeklődés fokozódása a fejlődő térségek piacai iránt annak reményében, hogy a világgazdaság átbillent a mélyponton és a vezető nemzetgazdaságok túl vannak a legrosszabbon.

A kockázatvállalási hajlam ennek köszönhetően nőtt, és a korábban túlzottan is sérülékenynek tartott piacok befektetési eszközei iránt megélénkült az érdeklődés. Ezek együttesen támogatást nyújtottak a feltörekvő devizáknak Latin-Amerikától kezdve Ázsiáig. Ez a folyamat a közeljövőben csak gyorsulhat - mondják.

A korábban "befektetési mentsvárnak" tekintett dollár egyre veszít vonzerejéből, különös tekintettel a kvantitatív monetáris lazítási - azaz a bankóprés beindítására irányuló - szándékot sejtető FED jegyzőkönyv múlt heti közzététele óta. A hatalmas likviditási injekció szükséges lehet az amerikai gazdaság motorjának felpörgetéséhez, ennek inflációs vonzatai azonban aggasztják a befektetőket és dollárból való kivonulásra késztethetik őket.

"A dollár akár vesztese is lehet a kvantitatív monetáris lazításnak, mivel veszélybe kerülhet az elsőszámú tartalék devizaként betöltött szerepe" - mutat rá a The Royal Bank of Scotland egyik devizapiaci stratégája.

A Standard & Poor's is segít

A brit szuverén adósság kilátásának csütörtöki, a Standard & Poor's általi visszaminősítése miatt megrendült a font-sterling a főbb devizákkal szemben. A feltörekvő térségek devizái viszont éppen ennek köszönhetően egyre jobb színben tűnnek fel a befektetők szemében. Vonzóan magas hozamokat kínálnak éppen akkor, amikor a befektetőknek valami jobbra lenne szükségük a vezető nemzetgazdaságok piacain forgó "biztonságos" eszközök meglehetősen szerény hozamánál.

Mindaddig, amíg kitart a fellendülésbe vetett hit, a befektetők hajlandóak lesznek vállalni a magasabb kockázatot is - főként az olyan vezető devizák, mint a dollár és a jen, és mostantól talán már a font-sterling kárára is.

Eladási nyomás alatt a dollár

A dollár egy nap alatt eladási nyomás alá került a nemzetközi piacokon, ahogy a befektetők elkezdték előnyben részesíteni a kockázatosabb devizákat, mindezt a dollár számára rendszerint kedvező értékpapírpiaci index csökkenése közepette.

Az euró négy havi csúcsot ért el pénteken a globális kereskedés ázsiai szakaszában 1,3964 dollárnál, a font pedig visszanyerte a S&P kilátás rontást követő veszteségeit és hat havi csúcsot állított be 1,5888 dolláron. A dollár gyengült a jennel szemben is, kéthavi mélypontot érintve 93,86 jennél.