Pert nyert az eBay a L'Oreal ellen

Vágólapra másolva!
Nem felelős az eBay üzemeltetője az internetes adásvételi portálon forgalmazott hamis termékekért, döntött pénteken a londoni felsőbíróság a L'Oreal Group kontra eBay Inc. perben.
Vágólapra másolva!

A francia kozmetikai cég egy sor európai országban - Nagy-Britannia mellett Németországban, Belgiumban, Franciaországban és Spanyolországban - indított pert az amerikai vállalat ellen, mert az oldalon kínált árucikkek között rendszeresen feltűnnek hamis parfümök és szépészeti szerek, és álláspontja szerint az eBay nem tesz eleget a törvénytelen gyakorlat visszaszorításáért.

A londoni felsőbíróság azonban úgy ítélkezett, hogy a portálüzemeltető nem köteles vizsgálni a forgalmazott termékek eredetiségét és nem vonható felelősségre a hamisítványokért.

Az eBay ezzel már a harmadik pert nyerte a L'Oreal ellen. A múlt héten egy francia bíróság utasította el a kozmetikai óriáscég keresetét. Döntésében a testület hivatkozott az Európai Bizottság egy irányelvére, amely szerint az online aukciós és adásvételi portálok korlátozott felelősségű kereskedelmi platformnak minősülnek. Hasonlóan ítélt korábban egy belga bíróság is, Németországban viszont két perből - amelyek közül az egyik eredeti csomagolás nélküli kozmetikumok, a másik pedig hamis parfümök forgalmazása miatt indult - a L'Oreal került ki győztesen.