A végét nem bírták az amerikai indexek

Vágólapra másolva!
A hét utolsó napján az utolsó percekben estek az indexek a negatív tartomanyban. A börzék- hasonlóan a londoni piacokhoz - hétfőn zárva lesznek.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8277,32 ponton zárt 0,2 százalék (14,81 pont) gyengüléssel. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,2 százalék (3,24 pont) csökkenéssel 1692,01 pont fejezte be a napot.A kereskedés utolsó perceiben azonban az előző napi záró érték alá kerültek az indexek a banki részvények árfolyamának az esésére.

Pénteken különösen az olajipari részvények drágultak a kőolaj árának az emelkedésére, amit a dollár gyengülése okozott. A kiskereskedelmi cégek is jól szerepeltek, aminek a hatására a tőzsdemutatók gyakorlatilag egész nap a pozitív tartományban mozogtak. Meglepetésre nyereséges első félévről számolt be a Sears Holdings Corp, a Sears üzletlánc és a Kmart diszkont lánc tulajdonosa.

Kedvezően fogadták a befektetők a Moody's Investors Service csütörtöki bejelentését arról, hogy megfelelőnek tartja az Egyesült Államok szuverén adósságára adott "AAA" minősítést, bár hangsúlyozta, hogy azt nem garantálhatja örökre. A Fehér Ház szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem valószínű a besorolás rontása.

Ellentmondásos hírek érkeznek az Obama-kormányzat és a General Motors Corp kapcsolatáról. A The Washington Post cikke szerint a kormány akár már a jövő héten csődbe "szoríthatja" a GM-et, ám a helyzetet jól ismerő egyik szakértő a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy erre a jövő héten bizonyosan nem kerül sor, és az átalakítási tervek nem kerülnek nyilvánosságra a június 1-jei határidő előtt. A hírek hatására a GM árfolyama emelkedett.

A banki részvények arra a bejelentésre gyengültek, hogy tönkrement egy újabb amerikai pénzintézet, a 12,8 milliárd dolláros eszközértékkel rendelkező és 8,6 milliárd dollár betétet kezelő BankUnited takarék-és hitelbank.