A beruházások akár 10 százalékkal is elmaradhatnak az idén a tavalyitól. Az ipari termelés 15 százalékkal zsugorodhat, az export 15, míg az import 16-17 százalékkal csökkenhet. A lakossági fogyasztás 8 százalékkal eshet vissza, a munkanélküliségi ráta pedig 10 százalék fölé emelkedhet a Pénzügyminisztérium legfrissebb prognózisa szerint.

Az előrejelzés szerint a meghatározó feldolgozóipari beruházások, az alacsony bázis ellenére is kétszámjegyű mértékben eshettek az első negyedévben. A feldolgozóipari kapacitáskihasználtság a 2008. negyedik negyedévi 65 százalék után az idei első negyedévben 70 százalékra nőtt, de a következő 12 hónapra vonatkozó prognózis kedvezőtlenebb, mint az előző negyedévi.

A beruházások több mint egynegyedét kitevő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatban az idén az első negyedévben növekedéssel lehet számolni, mivel ebben az időszakban a használatba vett lakások száma 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A prognózis készítői hozzáteszik azonban, hogy az idei második félévtől kezdve már várhatóan markánsan visszaesik az új lakások száma, mivel a válság fél- háromnegyed éves késéssel gyűrűzik be a lakáspiacra.

Megjegyzik, hogy a beruházások alakulása nagyban függ a nemzetközi környezettől és a hitelezési aktivitástól, így a visszaesési ütem csökkenése csak az idei év végén mérséklődhet. A PM az ipari termelésben az idei első félévben még jelentős visszaesést vár, érdemi javulásra az év végétől számítanak, a külső kereslet élénkülésének függvényében.

A pénzügyi tárca szerint az építőipari termelés fokozását célzó kormányzati intézkedések pozitív hatása  már megmutatkozik a rendelésállományokban. Az építőipar teljesítménye így a korábban vártnál szerényebben, 5 százalékkal eshet vissza.