Egymilliárd dollárért vett bankot Venezuela

Vágólapra másolva!
Venezuela 1,05 milliárd dollárt fizet az államosítani szándékozott Banco de Venezueláért a tulajdonos spanyol Santander csoportnak. A venezuelai alelnök nyilatkozata szerint a bank átvétele - amelyet hónapokig tartó alkudozás előzött meg - lendít a venezuelai bankrendszer átalakításának folyamatán.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szerint Venezuela 630 millió dollárt fizet amikor július 3-án hivatalosan átveszi a bankot, majd két további 210-210 millió dolláros részletet októberben és decemberben.

Hugo Chávez venezuelai elnök két hete jelentette be, hogy rövidesen államosítják az egyik legnagyobb venezuelai bankot, a Banco de Venezuelát. Chávez akkor elmondta, a bank hamarosan állami tulajdonba kerül, a kormány a megfelelő értékeléseket és számításokat már elvégeztette. A jelenleg még tulajdonos Santander csoporttal a kormány áprilisban állapodott meg bank átvételéről.

Venezuelában a múlt héten iparvállalatokat államosítottak, miután az elnök korábban számos egyéb területen, köztük az olajiparban és a távközlésben is eszközölt államosításokat. A szocializmus építésének jegyében "egyetlen nagy, integrált ipari konglomerátumot létesítünk", nyilatkozott az elnök a most államosított cégek köztulajdonba vételről szóló rendeletek csütörtöki aláírásakor. A cél az importfüggőség enyhítése és a hazai ipar fejlesztése - mondta.