Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

"Elképzelhető, hogy rossz helyen számítunk problémákra, azokra ugyanis nem a szegényebb közép-európai és latin-amerikai államokban kerül majd sor, hanem a gazdagabb országokban, például az Egyesült Királyságban, vagy épp az Egyesült Államokban" - írja a Financial Times kommentátora, Gideon Rachman.

A londoni lap publicistája kifejti, hogy korábban mindenki arra számított, hogy a fiatalabb demokráciákban okoz majd nagyon komoly gazdasági, majd politikai gondot a válság. Mostanra azonban azt látni, hogy a közép-európaiak megtették a szükséges drasztikus lépéseket, hisz nem volt lehetőségük a britekhez és az amerikaiakhoz hasonlóan újabb kölcsönöket felvenni, és így a kiigazítást elkerülni.

"Észtországban a közszféra béreit 10 százalékkal csökkentették, Magyarországon pedig lenyestek 8 százalékot a nyugdíjakbból, és megemelték a korhatárt. (...) Képzeljük el, mi történne az Egyesült Királyságban, vagy az Egyesült Államokban ha az észthez és a magyarhoz hasonló költségvetési kiadáscsökkentést vezetnének be. Hatalmas felháborodás" - írja Rachman, aki szerint Londonban és Washingtonban ész nélkül veszik fel a hiteleket, és még csak fel sem merül senkiben, hogy miből fizetik majd vissza ezeket az összegeket.

A publicista arra is utal, hogy a megszorítások szinte lehetetlenek a nyugati álllamokban, az emberek ugyanis úgy hiszik, hogy sokmindenre automatikusan jogosultak, a gazdasági helyzet pedig csak javulhat, romlás nem lehetséges.

A gazdag országok szempontjából az a fő veszély, hogy ha egyszer megjön majd a számla, akkor az komoly összegről szól majd - természetesen gazdasági értelemben. Az FT által idézett közgazdász szerint a mostani eladósodásnak és túlfogyasztásnak komoly hatása lehet az életszínvonalra a későbbiekben.