Egyformán számol a kormány és az MNB

Vágólapra másolva!
Az idén 6,7 százalékos GDP-visszaeséssel és 4,5 százalékos éves átlagos inflációval számol a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank hétfőn közzétett inflációs és GDP előrejelzése szerint a GDP jövőre 0,9 százalékkal csökken, 2011-ben pedig már 3,4 százalékkal nő.
Vágólapra másolva!

Az infláció jövőre 4,3 százalékra, 2011-ben pedig 1,9 százalékra mérséklődik. A kormány legfrissebb prognózisában ugyancsak 6,7 százalékos GDP csökkenéssel és 4,5 százalékos inflációval számol az idén. A legutóbbi, februári prognózisában az MNB még 3,5 százalékos GDP visszaeséssel és 3,7 százalékos inflációval számolt 2009-re.

Az elemzők az idei átlagos inflációt 4,6 százalék körül várják, a decemberi - éves összehasonlításban - 6,9 százalék lehet. Jövőre az átlagos infláció 4,4 százalék lehet a konszenzus szerint, 2011-ben azonban visszatérhet a három százalékos középtávú cél alá, 2,9 százalékra. A néhány napja készült felmérés szerint 2009-re az elemzők 6 százalékos GDP-csökkenést várnak.

Új inflációs előrejelzésében 295 forintos euró árfolyammal számolt a Magyar Nemzeti Bank, amikor 2009-re 4,5 százalékos, a jövő évre 4,3 százalékos inflációs előrejelzést adott - felelte újságírói kérdésre Simor András jegybankelnök.

Az inflációs előrejelzés alakulásában nincs különösebb jelentősége az árfolyam változásának, hiszen az februárhoz képest kevéssé mozdult el - jegyezte meg az elnök, aki úgy vélte, hogy az adóintézkedések kiszűrésével már jövőre is két százalék alá kerülne az infláció. Februárban a jegybank inflációs prognózisa 290 forintos árfolyammal készült, a mostani jelentés az elmúlt hónap átlagos árfolyamára épült.