Emelkednek a közüzemi díjak Budapesten

Vágólapra másolva!
Budapesten az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedése miatt júliustól többet kell fizetni a víz- és a csatornahasználatért, a szemétszállításért és a szennyvízszippantásért - derült ki a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságainak keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

Az ülésen 15 közszolgáltató cég múlt évi mérlegét fogadták el az MSZP-SZDSZ támogatásával, csakúgy mint az üzleti tervek többségét; a Parking Kft. üzleti tervét elutasították, a díszvilágítási kft.-nél pedig vita van ez ügyben a tulajdonosok között. A közüzemi cégeknél azért növekedhetnek automatikusan, és nem közgyűlési döntéssel a tarifák, mivel korábban nettó árakat határozott meg a közgyűlés, amelyek összegéhez hozzáadták az áfa mértékét.

A BKV-nál és a kéménysepréssel foglalkozó cégnél az áfát is tartalmazó bruttó árat határoztak meg korábban. Ezért az áfa emelése miatt a BKV kezdeményezésére június elején a közgyűlés elé kerül egy átlagosan 4,2 százalékos tarifaemelési javaslat. A kéménysepréssel kapcsolatban még nem dőlt el, hogy mit tesznek, áthárítják-e a fogyasztókra az áfaemelés mértékét vagy annak egy részét. Hasonlóképpen nincs még döntés arról sem, hogy miként alakul a távfűtés díja az áfa 18 százalékra való csökkenése miatt.

A nyereségesen működő cégek nyereségét a városvezetés javaslatára eredménytartalékba helyezik, vagy osztalékként kifizetik. Így tesznek például a Főtáv mintegy 1,2 milliárd forintos nyereségével és a Fővárosi Csatornázási Művek csaknem 5 milliárd forintos eredményével is. Ez utóbbiból a cég külföldi tulajdonosai 3,4 milliárdot, a főváros 530 millió forintot kap, több mint egymilliárdot pedig eredménytartalékba tesznek.