Már majdnem 3 százalék a norvég munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Az észak-európai országokban is növekvőben van a munkanélküliség, mert a globális kereslet csökkenése miatt a vállalatok visszafogják beruházásaikat, termelésüket.
Vágólapra másolva!

A munkanélküliségi ráta a legnagyobb mértékű Finnországban volt áprilisban, 8,8 százalék - ez 233 ezer állás nélkülit jelent - a márciusi 8,3 százalékot követően. Finnországban tavaly október óta folyamatosan növekszik a munkanélküliség, elsősorban amiatt, hogy mérséklődik a kereslet a finn exportcikkek iránt. Egy évvel ezelőtt még csak 6,2 százalék volt a ráta.

Svédországban nem változott ugyan a munkanélküliség áprilisban márciushoz képest, 8,3 százalék volt, elemzők azonban drámai mértékű emelkedésre számítanak az év végéig, amikor a mutató elérheti a 10 százalékot is. Áprilisban 403 ezren voltak állás nélkül, 100 ezerrel többen, mint tavaly áprilisban, amikor a ráta 6,0 százalék volt.

A legjobb a helyzet Norvégiában, ahol az olajipar tompítja a gazdasági válság negatív hatásait. Ott áprilisban a munkaképes korú lakosság 2,8 százaléka volt állás nélkül, egy évvel korábban 1,7 százaléka. A munkaügyi hivatal felfelé módosította a munkanélküliség idén és jövőre várható alakulását: 3,1, illetve 4,4 százalékra a korábban jósolt 3,1 és 4,2 százalékról.