Berlin megint átírta a büdzsét

2009.05.27. 19:43

Újabb pótköltségvetést hagyott jóvá szerdán a német kormány, immár a másodikat a jelenlegi pénzügyi évre. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy az új büdzsében szereplő közel 50 milliárd eurós adósság akár 80 milliárdra hízhat.

Az új költségvetés további milliárdos hitelfelvételt irányoz elő a válság miatt, és azzal számol, hogy az új államadósságok összege 47,6 milliárd euróra növekednek, ami 10,7 milliárddal több, mint az eddigi előirányzat. 

A büdzsé átírására azért volt szükség, mert az adóbevételek drasztkusan csökkentek, valamint a válság  kapcsán megnövekedtek a munkanélküliségi és szociális támogatásokra fordított kiadások.

Még súlyosabb lehet a helyzet

Értesülések szerint az új adósságok mértéke mindezzel még nem teljes. A most jóváhagyott tervezet ugyanis nem tartalmazza a kormány által a közelmúltban elhatározott második konjunktúracsomagból, továbbá a bankok előirányzott megsegítéséből fakadó adósságokat, illetve azoknak az adócsökkentéseknek a terheit sem, amelyeket a kabinet kedden hagyott jóvá.

Szakértők úgy vélik, az új államadósságok állománya ezáltal ebben az évben 80 milliárd euróra emelkedhetnek. A helyzetet tovább súlyosbíthatja a gazdasági, illetve pénzügyi válság további alakulásának bizonytalansága, ami újabb állami segélyeket - illetve ennek kapcsán további adósságnövekedést - vonhat maga után. 

Utoljára 1996-ban ekkora hiány

Erre utalt televíziós nyilatkozatában Peer Steinbrück pénzügyminiszter is, aki megválaszolatlanul hagyta azt a kérdést, hogy a deficit végül mennyit tehet ki.  A pénzügyi válság következményei csak a krízis végén állapíthatók meg, ezt azonban ma még senki nem látja előre - hangoztatta a miniszter.

Steinbrück utalt arra is: egyelőre nem tudni azt sem, hogy az állam által vállalt pénzügyi garanciákra szükség lesz-e vagy sem. A mostani eladósodás rekordméretűnek számít. Utoljára 1996-ban volt csaknem ekkora méretű nettó deficit, amely Theo Waigel pénzügyminisztersége idején 40 milliárd euróra rúgott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK