Javulhatnak a nyugdíjpénztári hozamok

Vágólapra másolva!
Idén 12-15 százalék körül alakulhatnak a magánnyugdíjpénztári növekedési portfóliók hozamai - a Generali Alapkezelő szerint. A Bloomberg azonban óvatosságra figyelmeztet a részvények erős túlárazottsága miatt. A PSZÁF összesítése alapján egyébként tavaly a vagyonnal súlyozott éves nettó magánnyugdíj-pénztári átlaghozam mínusz 20 százalék volt.
Vágólapra másolva!

Az összesen 34 nyugdíjpénztári portfolió mintegy 110 milliárd forintos vagyonát kezelő Generali Alapkezelő befektetési igazgatója kifejtette: "2008-ban pozitív, 10 százalék körüli hozamokat valószínűsítettünk az idei év végére, ám elsősorban 2009 második felére vártuk az élénkülést a piacokon."

Március óta bullpiac van

Pillár szerint a március eleje óta tartó, pozitív nemzetközi részvénypiaci hangulatnak köszönhetően azonban május közepére a klasszikus portfólióik hozama megközelítette a három százalékot, a kiegyensúlyozott portfólióiknál a 4,5 százalékot, a magas külföldi részvénykitettségű növekedési portfólióiknál pedig meghaladta a tíz százalékot."

"Nem gondolom, hogy a március óta érzékelhető piaci folyamatok egy folyamatos bullpiac (bullpiac: emelkedő árfolyamok a tőzsdén) kezdetét jelentik, sokkal inkább egy tavaly ősz óta tartó, elnyúló piaci túllövésnek az indokolt pozitív korrekcióját érzékelhetjük" - közölte Pillár. Véleménye szerint a következő hét hónapban is változatos árfolyammozgások lesznek, a lefelé irányuló trend helyett azonban egy viszonylag széles sávú range trading (egy bizonyos sávban való kereskedés) alakulhat ki.

Tavaly 20 százalékot vesztettek a pénztárak

A nemzetközi tőzsdéken március óta valóban felfelé ívelő a trend, ugyanakkor a Bloomberg által megkérdezett elemzők az elmúlt hetekben arra figyelmeztettek, hogy az árfolyamok emelkedése sokszor indokolatlan, számos részvény ugyanis már idén tavasszal elérte a jövő évi célárát. Vagyis számos részvény túlértékelt, a vállalati eredmények nem támasztják alá a tőzsdések várakozásait. Éppen ezért óvatosan kell megítélni a mostani, háromhónapos részvénypiaci ralit.

Ami pedig a nyugdíjkasszák hozamait illeti, a magánnyugdíjpénztárak az elmúlt tíz évben - a tavalyi rossz hozam ellenére - megőrizték az egyéni számlákon jóváírt befizetéseket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint.

Egy idén márciusi sajtótájékoztatón Erdős Mihály, a PSZÁF főigazgató-helyettese közölte: a tavalyi mintegy 420 milliárd forintos befektetési veszteség lenullázta a magánkasszák előző években elért befektetési nyereségét, tízéves reálhozamuk így -0,73 százalék. Az önkéntes nyugdíjkasszák reálhozama 1999-2008 között +0,43 százalék volt.

A magánnyugdíjpénztárak vagyonnal súlyozott éves nettó pénztári átlaghozama 1999 és 2008 között +5,7 százalék volt, tavaly pedig -20 százalék. A választható portfoliót nem működtető pénztárak tízéves teljesítménye +6 (tavalyi eredményük -15,7) százalék, míg a választható portfoliós rendszert bevezetett intézmények hosszú távú mutatója +5,5 (a tavalyi -22,9) százalék.