Vágólapra másolva!
Európai uniós szintű pénzügyi kockázatelemző testület létrehozását javasolta szerdán az Európai Bizottság, és szükségesnek mondta egy új páneurópai bankfelügyeleti hatóság felállítását is.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió "kormánya" a nemzetközi pénzügyi válság tapasztalatai nyomán alakította ki tervét, amelynek célja, hogy a befektetőknek jobb védelmet biztosító reformokat vezessenek be az uniós felügyeleti rendszerben.

Július közepéig Brüsszel reakciókat vár a tervre az érdekeltektől, és várhatóan ősszel hivatalos jogszabályjavaslatokat is előterjeszt a témában. A végső jóváhagyás az uniós tagországok lés a jövő héten megválasztandó új Európai Parlament feladata lesz.

A most közzétett elképzelések a nemzetközi pénzintézmények élén tapasztalatokat szerzett, francia Jacques de Larosiere vezette szakértőcsoport javaslatain alapulnak. Ez a fórum vonta le azt a következtetést, hogy a pénzügyi szervezetek nemzeti felügyeletei között szorosan össze kell hangolni a munkát, és létre kellene hozni egy olyan testületet, amely figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok működési rendszeréből fakadó, felmerülő kockázatokat.

Jelenleg nem létezik egységes európai pénzügyi felügyelet, hanem minden ország maga gondoskodik a pénzügyi szervezetek állami felügyeletéről. A tavaly ősszel kirobbant válság azonban rámutatott arra a hiányosságra, hogy miközben bankok és a biztosítók működése átnyúlik a nemzeti határokon, ellenőrzésük nem.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán kiadott közleményében emlékeztetett arra, hogy a Larosiere-csoport következtetéseit az EU-tagországok állam- és kormányfői is támogatták márciusban. Úgy vélte, az új rendszer már jövőre működőképes lehet, ha a tagállamok kormányai felsorakoznak mögötte.

Egyes EU-tagok, mindenekelőtt Nagy-Britannia ugyanakkor már jelezték fenntartásaikat a tervvel, mert attól tartanak, hogy az uniós szintű felügyelet korlátozhatja a nemzeti hatóságok befolyását. A tagállamok közül egyébként elsőként - még tavaly tavasszal - Magyarország vetette fel, hogy a pénzügyi felügyeletek tevékenységében célszerű lenne új, egységes EU-szabályozást alkotni.

Charlie McCreevy és Joaquín Almunia, az uniós belső piac egységéért felelős, illetve pénzügyeiért felelős biztosok az új rendszer előnyei közül kiemelték, hogy az egybefogná a pénzügyi stabilitásért felelős valamennyi szerv tapasztalatait, és erős uniós testületeket biztosítana e szervek munkájának segítéséhez. Megfelelő válasz szerintük a terv azokra a gyengeségekre is, amelyeket az uniónál szélesebb nemzetközi szinten, az - EU-n kívüli fejlett és vezető feltörekvő országokat is magában foglaló - G20 csoportban azonosítottak.