Lekötött utaknál is emelnek árat az utazási irodák

Vágólapra másolva!
Az árfolyam-ingadozás miatti veszteséget egyes utazási irodák az utasokra hárítják és pótdíjfizetésre kötelezik őket - írja a Népszabadság. A kiutaztatók közül többen viszont úgy gondolják, hogy ezzel végleg elüldözik az egyébként is megfogyatkozott ügyfeleket.
Vágólapra másolva!

Tavaly még a kerozin áremelkedése, idén a forint-euró árfolyam ingadozása miatt kellhet plusz összeget befizetnie még azoknak is, akik már korábban kifizették a teljes összeget. A hazai Neckermann májustól további 8 százalékot kér.

"A már megkötött utazási szerződésekben megadott díj emelését egy ezekről szóló kormányrendelet teszi lehetővé, szigorú keretek között" - tájékoztatott Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének elnöke. A díjemelés lehetséges a szállítási költségek változása esetén is, ha az hatósági intézkedések hatására következik be, például adók emelésével.

Ugyanilyen jogszerű indok az árfolyam-változás is. A változást kötelező közölni az ügyféllel és az emelésnek arányosnak kell lennie. A jogszabályban rögzített 8 százalékos emelésig vonhatja be a cég az utasokat, ezen felüli emelés esetén a szolgáltatás megrendelője következmény nélkül állhat el a szerződéstől.

Az irodák még 2008 végén kötötték le külföldi szolgáltatásaikat, így az árakat is ennek megfelelően kalkulálták. Azóta viszont rengeteg változás történ a világban, így a korábban kiadott katalógusokban szereplő árak semmiképp se lehetnek az utaztatók trükközései - véli Molnár Gabriella. Hozzátette: a díjak az utazás előtt kevesebb, mint 20 nappal már nem emelhető - olvasható a Népszabadságban.