Leminősítés előtt a Mol

Vágólapra másolva!
Stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a Mol olajipari csoport spekulatív cégadósi besorolásának kilátását szerdán a Standard & Poor's, az egész európai finomítóipar kilátásainak "jelentős" romlására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az S&P a londoni bejelentés szerint a kilátásmódosítással együtt megerősítette a magyar olajcég "BB plusz" szintű hosszú futamú vállalati adósosztályzatát.

A hitelminősítő a kilátás rontásának indokai között említette, hogy az általa vártnál nagyobb mértékben gyengültek a Mol adósságrátái az idei első negyedévben, mert a finomító üzletág eredménye erőteljesen csökkent, a devizaadósságra pedig jelentős hatást gyakorolt a forint korábbi árfolyamgyengülése.

A Standard & Poor's szerint a kilátás módosítása tükrözi azt is, hogy a Mol besorolására lefelé ható nyomást gyakorolna, ha az olajpárlat-üzletág eredményei a hitelminősítő által korábban vártnál "kevésbé ellenállónak" bizonyulnának, és ez a vártnál gyengébb adósi mutatókat eredményezne.

Az S&P szerint az európai finomítóipar egészének középtávú kilátásai is jelentősen romlottak a kereslet visszaesése miatt, és a Mol nehézségeit növeli a kelet-európai gazdasági aktivitás zuhanása.

A Standard & Poor's tavaly novemberben süllyesztette a jelenlegi, befektetési szint alatti "BB plusz"-ra a Mol addigi "BBB mínusz" szintű, még épphogy befektetői ajánlású cégadósi besorolását, a horvát INA olajcégben eszközölt, adósságból finanszírozott részesedésszerzésre hivatkozva.

A hitelminősítő 2005. szeptemberben adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t első vállalati minősítésként a Molnak.

Ehhez fűzött akkori elemzésében a Standard & Poor's kiemelte: a Mol a független európai finomítók közül addig egyedüliként kapott befektetői fokozatot az S&P-től, amit a korlátozott versennyel jellemzett, erőteljes kiskereskedelmi pozíció és a finomítás nyugat-európai átlagnál számottevően jobb profitrése indokolt.