Ma dől el az Opel sorsa

Vágólapra másolva!
A General Motors (GM) konszernhez tartozó Opel felügyelő bizottsága rendkívüli ülést tart szerdán, hogy döntsön az anyavállalatról való leválasztásáról. A bizottság a külföldi üzemek Németországba telepítésének elfogadása mellett foglalt állást. Közben a német kormány a mai napon választ partnert az Opel kérői közül.
Vágólapra másolva!

A Reutersnek nyilatkozó belső forrás szerint pénzügyileg már megtörtént a leválás. A GM csődvédelmi fenyegetettsége miatt pedig sürgősen megoldást kell találni. Az Angela Merkel kancellárasszony által vezetett kormánynak az olasz Fiat, a kanadai Magna International és a belga holding, RHJ International közül kell választania, de utolsó pillanatban a kínai Beijing Automotive Industry Holding is felbukkant.

A Bloomberg szerint Angela Merkelre nagy nyomás nehezedik a Magna International választásáért, mivel vélhetően ők őriznék meg a lehető legtöbb munkahelyet Németországban. Ez pedig fontos politikai szempont a választások előtt álló országban. "A Magna biztosíthatja a sikert az Opelnek" - mondta egy frankfurti autóipari elemző az IHS Global Insightnak.

A kanadai Magna partnereként felbukkant a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelintézete, valamint a GAZ autógyártó. "A Magna van az első rajtkockában a felvásárláskor" - mondta Klaus Franz, a GM európai részlegének képviselője. Közben a gazdasági miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg szerint a szabályozott fizetésképtelenség is lehetőség az Opel számára, utalva a csőd lehetőségére.

Ha nyernek, a Magna társaként szereplő orosz, állami kézben lévő cég 35 százalékkal részesedne az Opelben. A kanadaiak 20, a GM 35 a szakszervezetek 10 százalékban birtokolnál a német autógyárat. A Sberbank a kormány, így annak elnöke, Vladimir Putyin érdekeltségébe tartozik. A Wall Street Journal szerint Putyin így végre egy nagy nyugati vállalatban szerezhet befolyást.