Nem csak a győztes profitál a BL-döntőből

2009.05.27. 10:54

Ugyan 110 millió euró jár az UEFA Bajnokok Ligája szerdai döntőjében győztes csapatnak, ez a meccs mégis, mintegy 310 millió euró profitot jelenthet az európai gazdaság számára - derül ki a MasterCard, a verseny hivatalos főszponzorának megbízásából készült kutatásból.

A kutatás szerint az FC Barcelona és a Manchester United FC bevételét elsősorban az elért helyezésért járó díj, a játékosok értéknövekedése és a növekvő szponzori érdeklődés adja, de fontos forrást jelent a csapatoknak a televíziós közvetítési jogokból és a jövő szezon bérleteladásaiból származó bevétel is. A döntő győztese 110 milliós bevétellel számolhat, míg a vesztes fél 65 millió eurós vigaszdíjat könyvelhet el - állítja a tanulmány.

A MasterCard kalkulációjából kiderül az is, hogy a 2009-es döntő - a várható 310 millió eurós forgalomnövekedéssel - nagyobb hatással lesz az európai gazdaságra, mint a tavalyi finálé 267 millió eurós mérlege. Ez a gazdasági recesszió miatt van így - emeli ki a tanulmány, - hiszen a válság új közönséget teremt mind a futball drukkerek, mind a támogató szervezetek körében.

Itt egyrészt azokról az emberekről van szó, akik bár azelőtt nem foglalkoztak az UEFA Bajnokok Ligájával, a jelenlegi kedvezőtlen gazdasági helyzetben keresik a szórakozás új formáit. A friss fogyasztói réteg másik részét a BL kedvező ár-érték arányú média megjelenéseit kihasználni vágyó vállalatok alkotják. A recesszió miatt keletkezett pluszérdeklődés akár 25 millió euróval is növelheti a BL-döntő kereskedelmi forgalmát - mutat rá a kártyatársaság tanulmánya.

A válság tehát jól jöhet a sportnak, illetve válság idején a sport jót tesz a gazdaságnak - állítja a tanulmányt készítő sportközgazdász, Simon Chadwick. Ezt a gazdasági trendet idén már más, nagy horderejű sporteseményeknél is felismerték, például az amerikai NFL Superbowl esetében, ahol a nézőszám és a reklámköltések is emelkedtek 2008-hoz képest.

A döntő színhelyét adó város, Róma várhatóan 45 millió euró bevételhez jut, ami elsősorban kiskereskedelmi bevételekből adódik, hiszen a szurkolók nem csak a stadionokban, de a vendéglátóhelyeken, klubokban, boltokban és a szállodákban is fizetővendégek. Összehasonlításképpen: az UEFA Bajnokok Ligája döntőből Moszkva bevétele tavaly 44,5 millió euró volt, Athén pedig 26 millió eurós bevételt könyvelhetett el a 2007-es finálé megrendezéséért - áll a MasterCard tanulmányában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK