Estére javított a forint

Vágólapra másolva!
Szerdán gyengült a forint a bankközi devizapiacon, reggel még 280 forint körül járt az euró jegyzése, a nap során 283 felett is járt a kurzus, kora este pedig 282,50 forintba került a közös európai deviza. Az alacsony forgalomban bekövetkezett mérsékelt gyengülés elsősorben a lengyel zloty számlájára írható.
Vágólapra másolva!

A bankközi devizapiacon délelőtt semmi érdekes nem történt, az eurót 280-281 forint között jegyezték. Délután a lengyel kamatdöntést követően a zloty lejtőre került, ez pedig rossz hatással volt a forintra is.

Nem sokkal 14 óra körül az euróért több mint 283 forintot kellett adni a bankközi devizapiacon. Ezt követően csökkentette hátrányát a magyar deviza, este hét óra után az euróért 282,50 forintot kellett adni. Az dollárt ekkor 202,90, a svájci frankot pedig 186,60 forinton jegyezték szemben a reggeli 200,80, illetve 185,10 forintos kurzussal. (Csütörtök reggel az eurót valamivel 282 forint alatt jegyezték.)

Mást vártak

A kora délután bekövetkező forintgyengülés nem járt komoly forgalomnövekedéssel a bankközi devizapiacon. Komoly aggodalomra nincs ok, semmi forintspecifikus hír nem látott napvilágot, ráadásul minimális a forgalomban süllyedt a forint jegyzése. Természetes piaci reakcióról volt szó, vagyis a zloty gyengülése esetén ez szinte törvényszerű folyamat.

A szakértők reggel még arra számítottak, hogy a magyar deviza euróhoz mért jegyzése 280 forint alá kerül a szerdai kereskedésben. Az, hogy ez nem jött össze elsősorban a vártnál visszafogottabb nemzetközi befektetői hangulatnak volt köszönhető. Reggel úgy tűnt a szerdai lengyel kamatdöntés előtt óvatosabban kezelték a régiós devizákat, ám a varsói jegybankárok a kamatot változatlanul hagyó lépése után sem változott érdemben a helyzet.

Előtérbe kerülhetnek a makromutatók

A jelek szerint a világ pénzpiacain utóbbi hetekben kialakult erőteljes emelkedés alábbhagyásával a befektetők újra a környező országok nem túl rózsás gazdasági mutatóira figyelnek, ez pedig nem a legjobb jel a közeljövőre nézve.

Az elmúlt két nap arra utal, hogy alábbhagyó befektetői kockázatvállalási kedv és stagnáló részvénypiacok mellett és egyéb pozitív régiós fejlemények hiányában a devizák nem tudják megőrizni korábbi pozícióikat és elkezdek lassan lefelé csúszni a lejtőn - értékelte a devizapiaci eseményeket Sörös Csaba. A Takarékbank elemzője hozzátette: a szerdai gyengülés még nem nevezhető gyengülő trendnek, de a forint jegyzését meghatározó nemzetközi folyamatokra mindenképpen érdemes lesz figyelni.