Remekelt az OTP, visszaesett a forint, megindult a Herz felszámolása - válsághíradó

Vágólapra másolva!
A forint mérsékelten gyengült a zloty miatt szerdán, a budapesti tőzsdeindex pedig erősödött köszönhetően az OTP több mint 5 százalékos erősödésének. Az európai börzék emelkedéssel zártak, ezzel szemben a vezető amerikai mutatók süllyedéssel fejezték be a kereskedést. Szerdán megkezdődött a Herz szalámigyár felszámolása, és kiderült az is, hogy a Barcelona győzelmével zárult BL-döntő 310 millió eurós nyereséget jelenthet Európának.
Vágólapra másolva!

Fontos magyar makroadattal indul a csütörtök, a Központi Statisztikai Hivatal publikálja a legfrissebb munkaerő-piaci statisztikát.

A legutóbbi adatok igen rossz képet festenek, a válság miatt ugyanis fokozatosan nőtt az állástalanok száma. A november és január közötti három hónapos időszakban 8,4, a decembertől februárig húzódó intevallumban 9,1 százalékos munkanélküliséget rátát mért a KSH, majd az első negyedévben 9,7 százalékra emelkedett a ráta.

Holnap ülésezik az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC). Az előzetes hírek szerint szinte biztosra vehető, hogy az OPEC nem csökkenti tovább a termelést a csütörtöki miniszteri értekezletén, ezt azonban a piac már korábban beárazta.

Az eurózónából a májusi gazdasági hangulatindex érkezik, Németországban szintén csütörtökön hozzák nyilvánosságra a legújabb foglalkoztatottsági adatokat. A tengerentúlon a tartós cikkek rendelésállományának alakulásáról szóló jelentés mellett publikálják az újlakás-értékesítési statisztikát, és megtudhatjuk azt is, hogy a múlt héten hányan jelentkeztek első alkalommal munkanélküliségi segélyért az Egyesült Államokban.

Megugrott az OTP, gyengült a forint

Elsősorban az OTP 5,5 százalékos drágulása miatt zárt pluszban a BUX csütörtökön.

Szerdán gyengült a forint a bankközi devizapiacon, reggel még 280 forint körül járt az euró jegyzése, a nap során 283 felett is járt a kurzus, kora este pedig 282,50 forintba került a közös európai deviza. Az alacsony forgalomban bekövetkezett mérsékelt gyengülés elsősorban a lengyel zloty számlájára írható.

A legmegbízhatóbb európai részvényekből képzett FTSEurofirst 300 részvényindex szerdán 0,6 százalékos emelkedés után 870,65 ponton zárt, vagyis a mutató három egymást követő napon emelkedett. A fontosabb európai tőzsdeindexek közül a párizsi érte el a legnagyobb emelkedést.

Indul a Herz felszámolása

Idén 12-15 százalék körül alakulhatnak a magánnyugdíjpénztári növekedési portfóliók hozamai - a Generali Alapkezelő szerint. A Bloomberg azonban óvatosságra figyelmeztet a részvények erős túlárazottsága miatt. A PSZÁF összesítése alapján egyébként tavaly a vagyonnal súlyozott éves nettó magánnyugdíj-pénztári átlaghozam mínusz 20 százalék volt.

A lakosság a jelenlegi gazdasági helyzetben a megtakarításokat, befektetéseket preferálja a hitelfelvétellel szemben a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb jelentése szerint, erre a mérés kezdete, 1995 óta nem volt példa. A lakosság pénzügyi termékhasználati szokásait a gazdasági válság nem változtatta meg jelentősen.

Indul a Herz szalámigyár felszámolása, a többségi tulajdonos azonban bízik abban, hogy sikerül megmenteni a céget.

Bombaüzlet a BL-döntő, kiürülő London

Két év alatt a felére csökkent a brit milliomosok száma a súlyos recessziót kísérő érték- és ingatlanpiaci árfolyamveszteségek miatt - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdai becslésében.

Ugyan 110 millió euró jár az UEFA Bajnokok Ligája szerdai döntőjében győztes csapatnak, ez a meccs mégis, mintegy 310 millió euró profitot jelenthet az európai gazdaság számára - derül ki a MasterCard, a verseny hivatalos főszponzorának megbízásából készült kutatásból.

A londoni City pénzügyes szakértőinek csaknem a harmada annyira tart a jövőtől, hogy már távozását tervezi, áll egy pénzügyi munkapiaci tanácsadó cég szerdán ismertetett felmérésében. Az elvándorlást egyes New York-i befektetési bankok azon állítólagos tervei is ösztönözhetik, hogy a bankári jutalmak apadását az alapfizetés emelésével ellentételeznék.