Vágólapra másolva!
Az acéltermékek, nem utolsó sorban a közeljövőre tervezett földgáz-exportvezetékekhez szükséges csövek olcsóbbodására lehet számítani annak nyomán, hogy a vasérc legalább 30 százalékkal olcsóbbá válik idén.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A legnagyobb távol-keleti acélipari vállalatok egymás után fogadják el a bányavállalatok 30 százalékos árcsökkentési ajánlatát. A Nippon Steelt szerdán a dél-koreai POSCO követte, tudomásul véve a brit-ausztráliai Rio Tinto bányavállalat és a japán acélgyártók keddi, áprilisra visszamenő hatályú megegyezését, az első ilyen természetű megállapodást az idén.

A piac nagyrészét negyven éve szabályozó, átfogó megállapodásrendszer összes eleme még nincs meg erre az évre, mert a világ legnagyobb acélgyártó országa, Kína acélkohói 45 százalékos árcsökkentést követelnek. Kína vásárolja a világon nemzetközi forgalomba kerülő vasércnek több mint a felét, ez erős alkupozíciót ad, de elemzők szerint a kínai vállalatok is kénytelenek lesznek belemenni a megállapodásba, mert hosszabb távon a szabadpiacon nincs elég vasérc, és ha sokáig húzzák a tárgyalásokat, akkor túllőhetnek a célon, mert az év második felében a piac szűkülhet a világgazdaság várható javulása nyomán.